Γιατί η ενδυνάμωση των μυών είναι μονόδρομος μετά τα 35 έτη;

Γιατί η ενδυνάμωση των μυών είναι μονόδρομος μετά τα 35 έτη;

Η ηθοποιός Ευγενία Παναγοπούλου και η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Γιούλη Ματσαμά μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την σωματική υγεία και την ενδυνάμωση των μυών ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35.

«Γυμνάζομαι εδώ και λίγο καιρό, κάνω πιλάτες. Δεν πιστεύω ότι αρκεί. Χρειάζεται και αερόβιο, κάνω κάτι σε περπάτημα αλλά θέλω «δουλίτσα» ακόμα», παραδέχθηκε η ηθοποιός, Ευγενία Παναγοπούλου.

Η κ. Ματσαμά, ως ειδικός, έδωσε χρήσιμες συμβουλές.

«Μεγαλώνοντας πρέπει να κάνουμε περισσότερη μυϊκή ενδυνάμωση, κυρίως μετά τα 35-40 έτη. Τότε αρχίζουμε και έχουμε μεγαλύτερη απώλεια μυϊκής μάζας και χρειαζόμαστε μυϊκή ενδυνάμωση. Το πιλάτες όντως είναι μία άσκηση τέτοιου τύπου αλλά πρέπει να το κάνουμε με έντονο ρυθμό. Οποιαδήποτε άσκηση προκαλεί αντίσταση στο σώμα μας βοηθάει, μπορεί να είναι το λάστιχο, ένας ιμάντας ή ασκήσεις γιόγκα. Πρέπει να το κάνουμε τουλάχιστον 2 φορές τη εβδομάδα», ανέφερε.

«Πρέπει να κάνουμε το ασκησιολόγιο με σωστή εργονομία για να μην τραυματιζόμαστε. Τα βάρη όμως είναι απαραίτητα. Είναι αυτά που θα μας δώσουν την προσαρμογή, θα αυξήσουν τον μυϊκό ιστό γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι περίπου χάνουμε 10% ανά 10ετία. Πρέπει όσο πιο συχνά να κάνουμε μυϊκή ενδυνάμωση να αυξάνουμε την αντίσταση, με βάση την ηλικία, το επίπεδο του καθενός και προοδευτικά να βάζει «κάτι» ο καθένας παραπάνω», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε η ειδικός, «Παλαιοτέρα οι έρευνες έδιναν βάση στα οφέλη της αερόβιας. Τα τελευταία χρόνια όλο περισσότερες μελέτες «μιλούν» για μυϊκή ενδυνάμωση, η οποία σχετίζεται με την μακροζωία.

Επιπλέον η κ. Ματσαμά τόνισε: «Πίσω από αυτό υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί. Ο μέσος όρος θνησιμότητας στην Ελλάδα, είναι τα 81 έτη. Αν γνωρίζαμε ότι κάνοντας μυϊκή ενδυνάμωση εντάσσοντάς την με την αερόβια, θα ζούσαμε 6-7 χρόνια περισσότερο, και θα αυξάναμε και το προσδόκιμο όριο της υγείας μας, δηλαδή από τα 70 έως τα 80 θα ζούσαμε καλά, με μικρό τον κίνδυνο νόσησης».

Ποιο είναι το ιδανικό;

Η κ. Ματσαμά επεσήμανε: «Καλό είναι 2-3 φορές την εβδομάδα να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης αι να αφήσουμε το σώμα τουλάχιστον 2 μέρες να ξεκουραστεί. Πχ αν έχουμε δουλέψει ρο πάνω μέρος, πρέπει να το αφήσουμε να ξεκουραστεί ωστόσο μπορούμε να δουλέψουμε το κάτω μέρος αυτό το διάστημα».

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα