Διαβήτης: Το ύπουλο σημάδι που εντοπίζεται στα μάτια και άλλα 6 συμπτώματα

Διαβήτης: Το ύπουλο σημάδι που εντοπίζεται στα μάτια και άλλα 6 συμπτώματα

Τα συμπτώματα του διαβήτη δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν και τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια συχνά αργούν να εμφανιστούν, αφήνοντας πολλούς ασθενείς στο σκοτάδι. Τώρα οι γιατροί έχουν επισημάνει ορισμένα βασικά συμπτώματα.

Τα δεδομένα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας NHS δείχνουν ότι περίπου 850.000 άνθρωποι στη χώρα θα μπορούσαν να ζουν με τη νόσο χωρίς να έχουν διαγνωστεί και αυτό μπορεί να οφείλεται στα πιο ασυνήθιστα σημάδια που οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν. Η χρόνια ασθένεια, που κάνει το σώμα να μην μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή να δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν την πάθηση, κάποιοι άλλοι μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν ένα υγιές επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με το Diabetes UK, περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαβήτη, με σχεδόν το ένα τέταρτο να ζει χωρίς να το γνωρίζει.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα του διαβήτη, όπως το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας. Όμως, υπάρχουν και πιο μοναδικά σημάδια που μπορεί να μην παρατηρήσετε, όπως η περίεργη αναπνοή ή μια αλλαγή στο δέρμα. Παρακάτω θα βρείτε μερικά που μπορεί να έχετε αγνοήσει και μερικές σημαντικές συμβουλές που προσφέρονται εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε την πάθηση.

 
7 συμπτώματα του διαβήτη που πρέπει να γνωρίζετε
Θολή όραση
Μολύνσεις από μύκητες
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Αλλαγές διάθεσης
Κνησμός
Ξηροστομία
Απώλεια βάρους

Θολή όραση
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι αλλαγές στην όρασή σας μπορούν να υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχετε διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρών στα μάτια σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, δυσκολία εστίασης σε αντικείμενα ή πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλάζουν γρήγορα, μπορεί να θολώσει ή να πρηστεί ο φακός των ματιών, δημιουργώντας θολή όραση.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν τα γυαλιά τους, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη», λέει ο Mandeep Bajaj, καθηγητής στο Baylor College of Medicine και επικεφαλής ενδοκρινολογίας στο Baylor St. Luke's Medical Center στο Χιούστον.

 
Μολύνσεις από μύκητες
Ένα πρόβλημα ιδιαίτερα κοινό στις γυναίκες, οι μολύνσεις από μύκητες μπορεί να είναι σημάδι ότι μπορεί να έχετε διαβήτη. Η χρόνια κολπική μυκητίαση είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη που δεν έχει λάβει θεραπεία και αυτό οφείλεται στο ότι η επιπλέον ζάχαρη στο αίμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μυκήτων, σύμφωνα με τον Δρ. Mark Guido. Ο καθηγητής Bajaj λέει ότι εάν έχετε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, τότε συνιστάται να υποβληθείτε σε έλεγχο.

 
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έχουν προειδοποιηθεί ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσουν στύση. Η στυτική δυσλειτουργία έχει ονομαστεί ως δείκτης διαβήτη λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να διαταράξει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που ωθούν το αίμα στο πέος. Αν και εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες, οι γυναίκες που επηρεάζονται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεαστούν από τη χαμηλή διέγερση και την έλλειψη λίπανσης στην περιοχή του κόλπου.

Αλλαγές διάθεσης
Ένα άλλο σημάδι αδιάγνωστου διαβήτη μπορεί να είναι μια αλλαγή στη διάθεσή σας, όπως το να αισθάνεστε πιο ευερέθιστος από το συνηθισμένο. Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξαφνικών αλλαγών στο σάκχαρο του αίματος. Αυτό μπορεί να συμβεί και με χαμηλά ή πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, το συναίσθημα εκνευρισμού λέγεται ότι είναι μόνο προσωρινό, με πιο φυσιολογικά συναισθήματα να αναμένεται να αποκατασταθούν μόλις τα επίπεδά σας γίνουν πιο σταθερά.

Κνησμός
Ένας άλλος δείκτης ότι μπορεί να έχετε διαβήτη είναι μια ξαφνική αίσθηση κνησμού ή ξεφλούδισμα του δέρματος, ειδικά στα χέρια και τα πόδια σας. Οι ασθενείς που παραμένουν αδιάγνωστοι μπορεί να έχουν κατεστραμμένες νευρικές ίνες που οδηγούν σε κνησμό. Επιπλέον, θα μπορούσε να υπάρξει εξασθενημένη κυκλοφορία στα άκρα σας εάν εμφανίσετε βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.

Ξηροστομία
Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από ξηροστομία κατά καιρούς, έχει επίσης χαρακτηριστεί ως βασικό σημάδι του διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ξηροστομία, αλλά τείνει να επηρεάζει άτομα με διαβήτη, επειδή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μειώνει τη ροή του σάλιου.

Το πολύ λίγο σάλιο στο στόμα είναι πρόδρομος για την τερηδόνα και την ασθένεια των ούλων. Παραδόξως, η ξηροστομία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά από διάγνωση διαβήτη. Η ξηροστομία είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη.

Απώλεια βάρους
Μπορεί να παρατηρήσετε μια ξαφνική μείωση του σωματικού βάρους όταν το σώμα σας δυσκολεύεται να δημιουργήσει ή να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Όταν συμβεί αυτό, τα κύτταρα σας δεν μπορούν να πάρουν τη σωστή ποσότητα γλυκόζης για να χρησιμοποιήσουν για ενέργεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους και το σώμα σας αναγκάζεται να κάψει λίπος και μυϊκή μάζα για ενέργεια.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα