Μήλο ή μπανάνα; Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Μήλο ή μπανάνα; Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Τα μήλα και οι μπανάνες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα, αλλά αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο, ποιο είναι πιο υγιεινό; Πιθανότατα ήδη γνωρίζεις ότι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσεις τη διατροφή σου, είναι το να προσθέσεις περισσότερο χρώμα στο πιάτο σου, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο, τα φρούτα συχνά αντιμετωπίζονται ως πολύ πλούσια σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε εδώ, είναι το γεγονός ότι λίγη ζάχαρη στη διατροφή, είναι εντάξει και τα φρούτα είναι γεμάτα με άλλα σημαντικά, θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τούτου λεχθέντος, εάν πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο δημοφιλή φρούτα όπως τα μήλα και οι μπανάνες, να, τι πρέπει να γνωρίζεις:

Μήλα

Τα μήλα περιέχουν ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες από τις μπανάνες, ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο υποστηρίζει την καλή υγεία και προάγει το αίσθημα κορεσμού. Η φλούδα του μήλου, περιέχει τις περισσότερες από αυτές τις ίνες. Τα μήλα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το συγκεκριμένο φρούτο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής χοληστερόλης. Σχετική μελέτη, διαπίστωσε ότι οι κατά τα άλλα υγιείς, μεσήλικες ενήλικες που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα για ένα μήνα παρουσίασαν σημαντική πτώση στα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης τους.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια άλλη καλή πηγή φυτικών ινών και έχουν λίγο περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με τα μήλα. Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ο οργανισμός αδυνατεί να αφομοιώσει και αντ ‘αυτού ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Αυτό, βοηθά την υγεία του εντέρου και επιβραδύνει την πέψη, αυξάνοντας την αίσθηση κορεσμού. Η ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου στις μπανάνες μειώνεται όσο ωριμάζουν και μετατρέπεται σε ζάχαρη. Γι’ αυτό οι ώριμες μπανάνες έχουν πιο γλυκιά γεύση. Οι μπανάνες είναι επίσης καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και μαγγανίου.

Οι βασικές διαφορές τους
Αυτά τα δύο φρούτα είναι αξιοσημείωτα παρόμοια στους περισσότερους διατροφικούς τομείς, με τις μπανάνες να παίρνουν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα έναντι των μήλων όσον αφορά στις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία. Από την άλλη, τα μήλα κερδίζουν στις φυτικές ίνες.

Μια μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα μήλα και στις μπανάνες είναι η γεύση και η υφή. Αν λαχταράς κάτι τραγανό και γλυκό, προτίμησε το μήλο. Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές ποικιλίες μήλων και μερικά προσφέρονται καλύτερα στο μαγείρεμα, ενώ άλλα είναι ιδανικά για σνακ. Αν ψάχνεις για κάτι πιο μαλακό, πιο αμυλούχο και λίγο πιο εύκολο στην πέψη (ειδικά πριν την προπόνηση), προτιμήστε την μπανάνα.

Τι να θυμάσαι
Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, αλλά η κατανάλωση φρούτων δεν είναι το ίδιο με το να τρως γλυκά. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, σημαντικές για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τα φρούτα περιέχουν επίσης διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και ισχυρά αντιοξειδωτικά για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.

Τα μήλα και οι μπανάνες είναι και τα δύο καλά σνακ και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.

Να θυμάσαι ότι η κατανάλωση πολλών διαφορετικών φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ποιοτικών πρωτεϊνών και λιπών σε τακτική βάση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρεις στον οργανισμό σου την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα