Τη σημασία της καλής μυϊκής μάζας, η οποία προσφέρει ποιότητα ζωής και σημαντικά οφέλη όσο μεγαλώνουμε, εξετάζει σήμερα η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένη την Ειρήνη Παπαδοπούλου.
Η αγαπημένη τραγουδίστρια μοιράζεται το πρόγραμμα άσκησής της το οποίο την κρατά σε φόρμα, ενώ μιλά και για τη σημασία της ψυχολογίας και της διατροφής.
«Είναι στάση ζωής, είναι η φιλοσοφία που αποκτάει κάποιος όταν από μικρός είναι στον αθλητισμό και δεν του φαίνεται παράξενο. Αν δε γυμναστώ νιώθω ότι αρχίζει και πονάει το σώμα μου (…). Το πρώτα διάστημα που θα πιέσεις λίγο τον εαυτό σου είναι δύσκολο, μετά βλέπεις όμως τα θετικά που σου προσφέρει».
Όπως λέει η ίδια δεν είχε ποτέ μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος της.
«Καταλαβαίνω ότι όσο μεγαλώνεις ο μυς θέλει λίγο περισσότερη προσπάθεια και κόπο».
Η ισορροπία διατροφής – άσκησης είναι δύσκολη, ωστόσο πρέπει να υπάρχει αφού αυτά τα δύο μαζί, μας δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η γυμναστική που ακολουθεί η Ειρήνη Παπαδοπούλου περιλαμβάνει αερόβιο, βάρη πιλάτες και περπάτημα.
Πώς θα δημιουργήσουμε & διατηρήσουμε μυϊκή μάζα;
Στην εκπομπή μιλά και ο διαιτολόγος Δημήτρης Αθανασιάδης, ο οποίος αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε αλλά και να διατηρήσουμε μια καλή μυϊκή μάζα.
Η μυϊκή μάζα «είναι ο πιο ενεργά μεταβολικός ιστός που έχουμε στο σώμα μας. Είναι απαραίτητος για την στάση μας, για τη δύναμή μας, καθορίζει πολλά πράγματα».
Όπως λέει ο ίδιος, άσκηση και διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας καλής μυϊκής μάζας, καθώς «χρειάζεται μια παράλληλη προσέγγιση και από τα δύο».
Από την ηλικία των 30 ετών και μετά αρχίζει η μείωση της μυϊκής μάζας «ίσως πρώτα από τα πόδια. Συμβαίνει από τα σημεία που έχουμε περισσότερη μυϊκή μάζα», όποτε η άσκηση και η καλή διατροφή είναι σημαντικά.
«Είναι δείκτης μακροζωίας γιατί αν κάποιος διατηρεί τη μυϊκή του μάζα όσο μεγαλώνει, σημαίνει ότι κάτι έχει κάνει καλά, προσέχει τη διατροφή του, κάνει άσκηση, οπότε έχει συνολικό όφελος στην υγεία του».
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και οιστρογόνα.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, τα άτομα μπορούν να αναπληρώσουν τη μυϊκή τους μάζα, καθώς «οι μύες έχουν μνήμη».
«Σημαντικά τα βάρη μετά τα 45 έτη, όλοι πρέπει να κάνουν βάρη και να προσέχουν και την πρωτεΐνη τους πρόσληψη».
πηγή: MEGA TV