Πέντε φυσικές θεραπείες για την ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου

Πέντε φυσικές θεραπείες για την ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου

Η περίοδος για κάθε γυναίκα είναι μια διαφορετική υπόθεση. Κάποιες γυναίκες εκείνες τις μέρες τις περνάνε πιο ήπια – ενδεχομένως να διαρκεί και λιγότερες μέρες – ενώ άλλες έρχονται αντιμέτωπες με οξείς πόνους και κράμπες. Μάλιστα, ο πόνος είναι τόσο έντονος, που έχει αποκτήσει και τον δικό του ιατρικό όρο: δυσμηνόρροια. 

Για αρχή, τι είναι οι κράμπες περιόδου;

Οι κράμπες της περιόδου, ιατρικά γνωστές ως δυσμηνόρροια, προκαλούν πόνους στην κάτω κοιλιακή χώρα, στην πλάτη ή τους μηρούς. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες δεν είναι οι ίδιες με την δυσφορία που αισθάνεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Η δυσμηνόρροια είναι 2 ειδών: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Ως πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, ορίζονται οι κράμπες που επανέρχονται ξανά και ξανά και δεν οφείλονται σε άλλες ασθένειες. Ο πόνος συνήθως αρχίζει μία ή 2 μέρες πριν από την περίοδο ή όταν αρχίσει η αιμορραγία. Ο πόνος τυπικά μπορεί να διαρκέσει από 12 ως 72 ώρες και ενδέχεται να έχει κι άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, κόπωση, ακόμα και διάρροια.

Αν έχεις επώδυνες περιόδους εξαιτίας διαταραχών ή μόλυνσης στα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος, τότε πρόκειται για δευτεροπαθή δυσμηνόρροια. Ο πόνος αυτής της δυσμηνόρροιας συνήθως αρχίζει νωρίτερα στον εμμηνοροϊκό κύκλο και διαρκεί περισσότερο από τις κράμπες. Συνήθως δεν υπάρχει ναυτία, εμετός, κόπωση ή διάρροια.

Με ποιες φυσικές θεραπείες μπορείς να ανακουφιστείς από τις κράμπες περιόδου;

1. Πρόσθεσε περισσότερο μαγνήσιο στην διατροφή σου

Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών και έχει θεραπευτική επίδραση στις κράμπες. Μερικές τροφές που εμπεριέχουν μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια, το σπανάκι, το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο, διαφορετικά επίλεξε ένα συμπλήρωμα διατροφής με μαγνήσιο.

2. Μασάζ με αιθέραια έλαια

Το μασάζ στα σημεία που πονάς, με αιθέραια έλαια, ανακουφίζει από τον πόνο, όπως έχει δείξει και έρευνα. Τα ιδανικά αιθέρια έλαια είναι αυτά που εμπεριέχουν λεβάντα, φασκόμυλο και ματζουράνα. Σιγουρέψου όμως πρώτα ότι χρησιμοποιείς τα πιο ασφαλή. Σου προτείνουμε να αραιώσεις τα καθαρά αιθέρια έλαια σε μια κρέμα, λοσιόν ή λάδι χωρίς άρωμα, πριν τα απλώσεις στο δέρμα σου για να αποφύγεις τον ερεθισμό.

 
3. Κάνε λίγη yoga

Μπορεί να μην έχεις όρεξη για γυμναστική, ωστόσο η γιόγκα θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Η ήπια γυμναστική ενισχύει την έκκριση ενδορφινών, ουσίες που μας ανακουφίζουν από τον πόνο. Ακόμη, αναστέλλει την παραγωγή των προσταγλανδινών, που ευθύνονται για τις κράμπες και συμβάλλει στη χαλάρωση της μήτρας.

4. Πιες ένα ζεστό αφέψημα

Το χαμομήλι, ο δυόσμος, το τζίντζερ και ο μάραθος, βοηθάνε στην αντιμετώπιση του πόνου, λόγω της ζέστης που προσφέρουν στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και της χαλαρωτικής επίδρασης.

5. Κράτα την κοιλιά σου ζεστή

Η ζέστη στην περιοχή της κοιλιάς είναι πολύ σημαντική υπόθεση, για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Η τοποθέτηση της θερμοφόρας – με νερό ή μία ηλεκτρική– στην περιοχή της κοιλιάς, θα σε ανακουφίσει σημαντικά.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα