Έρευνα: Νέα σύσταση σε όσους λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα

Έρευνα: Νέα σύσταση σε όσους λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα

Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα έχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το iEidiseis, πάνω από το 10% των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα και λάμβανα αντιψυχωσικά φάρμακα εμφάνισαν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Heart Rhythm», αναφέρει ότι η χρήση των αντιψυχωσικών φαρμάκων κουετιαπίνη και αλοπεριδόλη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κοιλιακών αρρυθμιών και διπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Η συγκεκριμένη έρευνα περιλάμβανε αναδρομική ανάλυση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων μιας μεγάλης ομάδας ασθενών στην Ταϊβάν, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με κουετιαπίνη ή αλοπεριδόλη. Όπως διαπίστωσαν, πάνω από το 10% των ασθενών εμφάνισαν σοβαρή παράταση του διαστήματος QT κατά τη διάρκεια παρακολούθησής τους, ενώ εντόπισαν και αυξημένο κίνδυνο κοιλιακών αρρυθμιών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Τα τελευταία 30 χρόνια οι κίνδυνοι καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με τη χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Αρκετά φάρμακα έχουν αποσυρθεί από την αγορά, ενώ άλλα έχει περιοριστεί η χρήση τους, λόγω υψηλού κινδύνου θανατηφόρων κοιλιακών αρρυθμιών.

Υπάρχουν όμως ακόμα αρκετά φάρμακα τα οποία αυξάνουν τους κινδύνους θανατηφόρων κοιλιακών αρρυθμιών που παραμένουν στην αγορά διότι δεν υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

Ο καθηγητής Τζέιμι Βαντενμπεργκ από το ερευνητικό ινστιτούτο της Αυστραλίας «Victor Chang Cardiac Research Institute» τονίζει ότι «θα ήταν φρόνιμο να διενεργείται ηλεκτροκαρδιογράφημα πριν και μετά την έναρξη χορήγησης ενός αντιψυχωσικού φαρμάκου. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, θα μπορούσε κάποιος να διακόψει ένα φάρμακο που προκαλεί παράταση του QT και να δοκιμάσει ένα διαφορετικό αντιψυχωσικό. Αλλά αν αυτό δεν είναι πρακτικό, θα πρέπει να δώσει κανείς ιδιαίτερη προσοχή στη μείωση άλλων παραγόντων κινδύνου».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα