Το φυτό που ρίχνει τη χοληστερίνη, μειώνει τις φλεγμονές και είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά

Το φυτό που ρίχνει τη χοληστερίνη, μειώνει τις φλεγμονές και είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά

Είχατε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει φυτό με τέτοιες ιδιότητες; Κι όμως!

Σύμφωνα με το oloygeia.gr, τα συστατικά που προσφέρει το συγκεκριμένο φυτό μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, επειδή βοηθά στην επεξεργασία του σιδήρου, στο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων, στην αναδόμηση του μυϊκού ιστού και στη διατήρηση του κολλαγόνου.

Τα άνθη του φυτού έχουν ένα ζωηρό κατακόκκινο χρώμα όλο το καλοκαίρι, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα σε κάθε περιοχή που φύονται.

Ωστόσο, τα λουλούδια του αμάρανθου δεν έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον  όσο οι σπόροι. Μετά τη συγκομιδή, χρησιμοποιούνται με παρόμοιο τρόπο με τα δημητριακά, όπως το ρύζι και η βρώμη.

Δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

  1. Δεν έχει γλουτένη
  2. Είναι πλούσιος σε Πρωτεΐνη
  3. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά
  4. Ανακουφίζει από τη φλεγμονή
  5. Μειώνει τη Χοληστερίνη

1.Δεν έχει γλουτένη

Ο αμάρανθος είναι μια καλή επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη, μια κατάσταση κατά την οποία μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη σίτου μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο.

2. Είναι πλούσιος σε Πρωτεΐνη

Ο αμάρανθος είναι μια από τις πιο πλούσιες φυτικές μορφές πρωτεΐνης που υπάρχουν. Η πρωτεΐνη απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό και περιέχει όλα τα αμινοξέα, ακόμη και τη λυσίνη, η οποία συχνά λείπει από τα δημητριακά. Μελέτες έχουν δείξει ότι, στο φυτικό βασίλειο, οι πρωτεΐνες αμάρανθου είναι παρόμοιας ποιότητας με τις ζωικές πρωτεΐνες.

3. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Ο αμάρανθος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι επιβλαβή υποπροϊόντα της φυσιολογικής κυτταρικής δραστηριότητας, γεγονός που βοηθάει στην πρόληψη πολλών προβλημάτων, από την πρόωρη γήρανση έως τις καρδιακές παθήσεις.

4. Ανακουφίζει από τη φλεγμονή

Ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις οδηγούν σε φλεγμονή μέσω της παραγωγής ανοσοσφαιρίνης Ε. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο αμάρανθος μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε από το σώμα, μειώνοντας τη φλεγμονή που προέρχεται από αυτές τις αντιδράσεις.

5. Μειώνει τη Χοληστερίνη

Δύο μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ο αμάρανθος και το έλαιό του έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν σημαντικά την «κακή» χοληστερόλη LDL χωρίς να μειώνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη. Αλλά οι επιστήμονες πρέπει να ερευνήσουν πώς ο αμάρανθος επηρεάζει τη χοληστερόλη στους ανθρώπους.
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα