Γυμναστική: Τρία είδη ασκήσεων που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Γυμναστική: Τρία είδη ασκήσεων που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλή υγεία της καρδιάς. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την ενίσχυση του καρδιακού μυός, τη διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο και την αποτροπή της βλάβης της καρδιάς από την υψηλή χοληστερόλη, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Είναι επίσης αλήθεια ότι απαιτούνται διαφορετικοί τύποι άσκησης για να έχετε πλήρης φυσική κατάσταση. Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση με αντιστάσεις είναι οι πιο σημαντικές ασκήσεις για την υγεία της καρδιάς. Επίσης αν και η ευελιξία δεν συμβάλλει άμεσα στην υγεία της καρδιάς, είναι ωστόσο σημαντική επειδή παρέχει μια καλή βάση για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση αερόβιας και ενδυνάμωσης άσκησης.

Αερόβια άσκηση

Τι κάνει: Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και, εάν ζείτε ήδη με διαβήτη, σας βοηθά να ελέγξετε τη γλυκόζη στο αίμα σας.

Πόσο: Ιδανικά, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Παραδείγματα : Γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, τένις και σχοινάκι.

Ασκήσεις με αντιστάσεις
Τι κάνει: Η προπόνηση με αντιστάσεις έχει πιο συγκεκριμένη επίδραση στη σύνθεση του σώματος. Για παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους και στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Η έρευνα δείχνει ότι ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και αντιστάσεων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Πόσο: Τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα προπόνηση με αντιστάσεις είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής.

Παραδείγματα: Προπόνηση με ελεύθερα βάρη (όπως βάρη χεριών, αλτήρες ή μπάρα), σε μηχανές με βάρη, με ζώνες αντίστασης ή μέσω ασκήσεων σώματος, όπως push-up και squats.

Διατάσεις, ευελιξία και ισορροπία

Τι κάνουν: Οι προπονήσεις ευελιξίας, όπως οι διατάσεις, δεν συμβάλλουν άμεσα στην υγεία της καρδιάς. Αυτό που κάνουν είναι να ωφελούν τη μυοσκελετική υγεία, η οποία σας επιτρέπει να παραμένετε ευέλικτοι και απαλλαγμένοι από πόνους στις αρθρώσεις, από τις κράμπες και άλλα μυϊκά προβλήματα.

Αν έχετε καλή μυοσκελετική βάση, τότε μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα τις ασκήσεις που βοηθούν την καρδιά σας. Ως μπόνους, οι ασκήσεις ευελιξίας και ισορροπίας βοηθούν στη διατήρηση της σταθερότητας και στην πρόληψη των πτώσεων, που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Πόσο: Κάθε μέρα και πριν και μετά από άλλη άσκηση.

Παραδείγματα: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει βασικές διατάσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι ή μπορείτε να βρείτε στο YouTube για να ακολουθήσετε. Το τάι τσι και η γιόγκα βελτιώνουν επίσης αυτές τις δεξιότητες.

πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα