Θυρεοειδής: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα

Θυρεοειδής: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα

Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υγείας του θυρεοειδούς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν υποφέρετε από προβλήματα θυρεοειδούς, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Διαβάζοντας παρακάτω θα βρείτε σίγουρα σημαντικές πληροφορίες για τα φαγητά που πρέπει να αποφύγετε.

Σόγια

Η σόγια έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς . Περιέχει φυτοοιστρογόνα και βρογχογόνα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Επιπλέον, το γάλα σόγιας, που συχνά καταναλώνεται ως εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) και μπορεί να επηρεάσει τα επινεφρίδια, επηρεάζοντας περαιτέρω τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη σόγια και τα προϊόντα με βάση τη σόγια.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σνακ με ζάχαρη, προκαλούν ταχεία αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό μπορεί να διαταράξει τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης, ο οποίος περιλαμβάνει τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών. Οι χρόνιες ανισορροπίες σε αυτόν τον άξονα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιθρεπτικά συστατικά

Οι φυτικές τροφές περιέχουν διάφορα αντιθρεπτικά συστατικά όπως λεκτίνες, οξαλικά και φυτικά. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να είναι προβληματικές για άτομα με υποθυρεοειδισμό . Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη φυτικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιθρεπτικά συστατικά και σκεφτείτε το μούλιασμα, το μαγείρεμα ή τη ζύμωση τους, καθώς αυτές οι μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της περιεκτικότητας σε αντιθρεπτικά συστατικά.

Στρυχνοειδή

Τα λαχανικά, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και οι πατάτες, περιέχουν αλκαλοειδή που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες ευαισθησίες έως έξαρση των συμπτωμάτων. Παρακολουθήστε τη δική σας ανταπόκριση και εξετάστε το ενδεχόμενο να αποφύγετε τα νυχτολούλουδα εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν για ορισμένα άτομα, καθώς περιέχουν οξαλικά και φυτικά άλατα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να τα βρουν επιβαρυντικά. Μερικοί ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι καλύτεροι από άλλους. Αλλά θα πρέπει να τα μουλιάζετε πριν τα φάτε για να μειώσετε την περιεκτικότητά τους σε αντιθρεπτικά συστατικά.

Σπόροι

Παρόμοια με τους ξηρούς καρπούς, οι σπόροι μπορεί να είναι προβληματικοί για άτομα με ήδη ερεθισμένο έντερο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και φυτικά άλατα στους σπόρους μπορεί να επιδεινώσει τα πεπτικά προβλήματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ελαχιστοποιήσετε ή να αποφύγετε τους σπόρους εάν αντιμετωπίζετε πεπτική δυσφορία ή ερεθισμό.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδικαι το λάχανο συνδέονται συχνά με προβλήματα θυρεοειδούς λόγω των βρογχογόνων ιδιοτήτων τους. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορούν ακόμα να τα καταναλώνουν σε περιορισμένες ποσότητες. Το μαγείρεμα και η ζύμωση σταυρανθών λαχανικών συμβάλλει στη μείωση του βρογχογόνου φορτίου τους.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λυσοζύμη, η οποία μπορεί να σχηματίσει ένα σύμπλεγμα που ερεθίζει την επένδυση του εντέρου σε ορισμένα άτομα. Εάν παρατηρήσετε έξαρση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση αυγών, καλό είναι να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψή τους.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά θεωρούνται γενικά ευεργετικά για την υγεία του θυρεοειδούς λόγω του ιωδίου και της υψηλής θρεπτικής τους πυκνότητας. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με τα ψάρια που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο τόνος και ο ξιφίας. Η υπερβολική πρόσληψη υδραργύρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, επομένως επιλέξτε επιλογές θαλασσινών με χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου

πηγή: healthweb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα