Μύθοι και αλήθειες για τις ιώσεις και το κρύωμα

Μύθοι και αλήθειες για τις ιώσεις και το κρύωμα

Είναι σύνηθες η αλλαγή του καιρού να συνοδεύεται από την εμφάνιση ιώσεων. Μπορεί τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο να έχεις αναρρώσει ή να έχεις μόλις κολλήσει, δεδομένου ότι η περίοδος αυτή "ενδείκνυται" για την εξάπλωση ιώσεων. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου παράλογο να γνωρίζεις λίγα για το θέμα ή αυτά που - νομίζεις ότι- ξέρεις να είναι μύθοι. 

Φυσικός χυμός
Δίχως αμφιβολία, η γιαγιά σου σίγουρα σε κυνηγούσε σε μικρή ηλικία με την πορτοκαλάδα στο χέρι, προκειμένου να πάρεις όλη τη βιταμίνη C που θα σε προστατεύσει από το κρύωμα. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν πως ένας χυμός την ημέρα θα σε κάνει να γλιτώσεις από το να αρρωστήσεις. Εκείνο όμως που παρατηρούν οι επιστήμονες, μέσω ελάχιστων μελετών, είναι ότι οι βιταμίνη C ενδέχεται να επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσής σου. 

 Πολυβιταμίνες
Οι διαφημίσεις δεν σταματούν να σου υπενθυμίζουν το πόσο καλό κάνουν οι βιταμίνες, ειδικότερα κατά την περίοδο του χειμώνα που οι ιώσεις πολλαπλασιάζονται. Όμως, οι επιστήμονες δεν συστήνουν να βασίζεσαι μόνο στα συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη κατά των κρυωμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Ron Eccles, από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, δεν υπάρχει κάτι διαθέσιμο που να σε προστατεύει από το να κολλήσεις ένα κρύωμα. Αλλά ούτε μπορεί να πει με σιγουριά πως οι βιταμίνες θα βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Ωστόσο, οι βιταμίνες C και D που βρίσκονται στα σκευάσματα με τις πολυβιταμίνες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του ανοσοποιητικού σου συστήματος, το οποίο "δουλεύει" για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Πολλοί, μάλιστα, είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η ένταξη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή, μπορεί να προσφέρει τα αποτελέσματα που χρειάζεσαι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγεις στα συμπληρώματα. 

Βρεγμένα μαλλιά
Πόσες φορές έχεις ακούσει τη φράση: "Μη βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα κρυώσεις". Αν λάμβανα τουλάχιστον 1 ευρώ για κάθε φορά που άκουγα τη φράση, θα ήμουν σίγουρα πλούσια. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαφωνούν με την άποψη που για χρόνια αναπαράγεται από γενιά σε γενιά. Ειδικότερα, τα κρυώματα όπως η γρίπη και ο COVID, εξαπλώνονται μέσω των υγρών του σώματος, όπως το βήξιμο και φτέρνισμα. Το ότι θα βγεις με βρεγμένα μαλλιά, δεν σημαίνει πως θα είσαι πιο ευάλωτος σε αυτά τα σταγονίδια. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, το κρύωμα συνήθως εμφανίζεται αφού έχεις έρθει σε επαφή με κάποιον που νόσησε. Τον χειμώνα, μάλιστα, αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, δεδομένου ότι ο κόσμος συνωστίζεται σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας του κρύου που υπάρχει έξω.

Βέβαια, μία έρευνα από το 2005, στην οποία είχε ηγηθεί ο καθηγητής Eccles, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις συμπτώματα κρυώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ειδικότερα, στους 180 συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, οι μισοί είχαν βάλει τα πόδια τους σε κρύο νερό για 20 λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι είχαν παραμείνει στεγνοί. Και ενώ η έρευνα έδειξε πως υπήρχε μια προδιάθεση, δεν έγιναν ιατρικά τεστ για να επιβεβαιώσουν αν οι λοιμώξεις που προκλήθηκαν ήταν από ιό. Από την άλλη, μια έρευνα από το 2016 στο πανεπιστήμιο Mahidol στην Ταϊλάνδη, έδειξε πως το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί σε κρύο καιρό. Ωστόσο, κανένα ιατρικό αποτέλεσμα δεν έδειξε ποτέ πως τα βρεγμένα μαλλιά οδηγούν σε κρύωμα.

Ζεστά ροφήματα
Με το που καταλάβεις πως έχεις αρρωστήσει, αυτόματα θα αναζητήσεις ένα ζεστό ρόφημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πράγματι μία κούπα με ζεστό ρόφημα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα κρυώματος. Μία έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Rhinology, απέδειξε πως ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να ανακουφίσει αμέσως από την καταρροή, τον βήχα, το φτέρνισμα, τον πονόλαιμο και την κούραση. Παράλληλα, ένα ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου μπορούσε να ανακουφίσει μόνο από τα συμπτώματα της καταρροής, του βήχα και του φτερνίσματος. 

Σκόρδο στα ρουθούνια
Οι παλαιότεροι έλεγαν πως το σκόρδο κάνει καλό στα συμπτώματα του κρυώματος, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα trend στο TikTok όπου χρήστες που ήταν ασθενείς έβαζαν σκελίδες σκόρδου στα ρουθούνια τους για την αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης. Στην ουσία με αυτό τον τρόπο, τα συστατικά του σκόρδου θα βοηθούσαν τη βλέννα να απεγκλωβιστεί, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταρροή. 

Φυσικά, το trend αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απαγορευτικό για όλους τους προφανείς λόγους. Αρχικά, εύκολα μπορείς να τραυματίσεις τη μύτη σου, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι το σκόρδο ενδέχεται να σου προκαλέσει ενόχληση εξαιτίας των δυνατών συστατικών του.

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα