Βακτήρια: Νέο σπρέι που καταπολεμά τις λοιμώξεις και αντιστέκεται στα αντιβιοτικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την αντίσταση στα αντιβιοτικά ως μία από τις δέκα κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Υπάρχει επομένως μεγάλη ανάγκη για νέες λύσεις για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών βακτηρίων και τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών. Μια ομάδα ερευνητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία παρουσιάζει τώρα ένα νέο σπρέι που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση τραυμάτων και απευθείας σε εμφυτεύματα και άλλες ιατρικές συσκευές.

“Η καινοτομία μας μπορεί να έχει διπλό αντίκτυπο στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Το υλικό έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA), ενώ έχοντας επίσης τη δυνατότητα να αποτρέψει τις λοιμώξεις και έτσι να μειώσει την ανάγκη για αντιβιοτικά», λέει ο Martin Andersson, επικεφαλής της έρευνας για τη μελέτη και καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Μηχανικής στο Chalmers. Υπολογίζεται ήδη ότι τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια προκαλούν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως.

Ως μέρος της προσπάθειας να επιβραδυνθεί η εξάπλωση και η ανάπτυξη της αντοχής στα φάρμακα, ερευνητές στο Chalmers αναπτύσσουν ένα νέο αντιβακτηριακό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην υγειονομική περίθαλψη και να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Το υλικό αποτελείται από μικρά σωματίδια υδρογέλης εξοπλισμένα με έναν τύπο πεπτιδίου που σκοτώνει και δεσμεύει αποτελεσματικά τα βακτήρια. Η σύνδεση των πεπτιδίων στα σωματίδια παρέχει ένα προστατευτικό περιβάλλον και αυξάνει τη σταθερότητα των πεπτιδίων.

Αυτό τους επιτρέπει να συνεργάζονται με σωματικά υγρά όπως το αίμα, το οποίο διαφορετικά απενεργοποιεί τα πεπτίδια, καθιστώντας τα δύσκολο να χρησιμοποιηθούν στην υγειονομική περίθαλψη. Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές έδειξαν πώς τα πεπτίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υλικά περιποίησης τραυμάτων, όπως επιδέσμους τραυμάτων. Τώρα έχουν δημοσιεύσει δύο νέες μελέτες στις οποίες το βακτηριοκτόνο υλικό χρησιμοποιείται με τη μορφή σπρέι πληγών και ως επικάλυψη σε ιατρικές συσκευές που εισάγονται στο σώμα μας.

Αυτό το νέο βήμα στην έρευνα σημαίνει ότι η καινοτομία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με περισσότερους τρόπους και να έχει ακόμη μεγαλύτερο όφελος στην υγειονομική περίθαλψη. Οι μελέτες δημοσιεύονται στο International Journal of Pharmaceutics and ACS Applied Bio Materials. Το σπρέι πληγών, το οποίο μπορεί να φτάσει σε βαθιές πληγές και σε άλλες ανοιχτές περιοχές του σώματος όπου μπορούν να εισέλθουν βακτήρια, είναι εύκαμπτο και πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία και την πρόληψη λοιμώξεων. Το νέο υλικό έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπάρχοντα σπρέι και απολυμαντικά

“Η ουσία σε αυτό το σπρέι τραύματος είναι εντελώς μη τοξική και δεν επηρεάζει τα ανθρώπινα κύτταρα. Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα βακτηριοκτόνα σπρέι, δεν αναστέλλει τη διαδικασία επούλωσης του σώματος. Τα υλικά, τα οποία απλώς ψεκάζονται πάνω στην πληγή, μπορούν επίσης να σκοτώσουν τα βακτήρια στο μικρότερο χρονικό διάστημα», λέει ο Edvin Blomstrand, βιομηχανικός διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Μηχανικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers και ένας από τους κύριους συγγραφείς του επιστημονικού άρθρου.

Μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από υλικά που εισάγονται στο σώμα

Για θεραπείες στις οποίες υλικά όπως εμφυτεύματα και καθετήρες εισάγονται στο σώμα μας, οι λοιμώξεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Επομένως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα αντιβακτηριακά βιοϋλικά, δηλαδή υλικά που θεραπεύουν, αντικαθιστούν ή τροποποιούν όργανα, ιστούς ή λειτουργίες σε ένα βιολογικό σώμα. Μία από τις κύριες πηγές νοσοκομειακής λοίμωξης προέρχεται από τη χρήση ουροποιητικών καθετήρων. Η νέα επίστρωση των ερευνητών Chalmers μπορεί τώρα να είναι ένα αποτελεσματικό νέο εργαλείο για τη μείωση αυτού του κινδύνου και την πρόληψη των λοιμώξεων.

“Αν και οι καθετήρες είναι στείροι όταν αποσυσκευάζονται, μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια κατά την εισαγωγή τους στο σώμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της επικάλυψης είναι ότι τα βακτήρια σκοτώνονται μόλις έρθουν σε επαφή με μια επιφάνεια. Ένα άλλο είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε υπάρχοντα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ήδη στην υγειονομική περίθαλψη, επομένως δεν είναι απαραίτητο να παραχθούν νέα», λέει η Annija Stepulane, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Μηχανικής στο Chalmers και ένας από τους κύριους συντάκτες του άρθρου.

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα