Γιατί το άγχος επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Γιατί το άγχος επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων, δεν είναι το μόνο που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των γυναικών. Ένα ακόμα χάσμα, αυτό του άγχους, αποδεικνύεται πως επηρεάζει την υγεία εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο.

Αν νιώθεις πιεσμένη και εδώ και καιρό, απλά το αγνοείς, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνεις κάτι γι ‘αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που μπορεί να είσαι βασικά υγιής, το άγχος εξακολουθεί να κάνει τη ζημιά του. Οι επιστήμονες μόλις συνέδεσαν τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και την εξασθενημένη μνήμη σε υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας. Το πιο ενδιαφέρον; Το αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο στις γυναίκες, παρά στους άνδρες. Αυτή η νέα έρευνα, υπογραμμίζει ένα ακόμα σημαντικό σημείο. Αν και το άγχος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, το σημείο «μηδέν», είναι ο εγκέφαλος.

Γιατί το άγχος επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες (και τι δεν καταλαβαίνουν οι άντρες)

Πώς το άγχος επηρεάζει τον εγκέφαλο
Το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με το έλεγχο των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και τους σκοπούς ενός ατόμου, τώρα μας κάνει επιρρεπείς σε αρνητικά συναισθήματα και ψυχική κόπωση, τα οποία και αυξάνουν το άγχος. Αν και ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, είναι ο κύριος παράγοντας άγχους. Η ζωή είναι πολύ πιο γρήγορη, από την ικανότητα του εγκεφάλου μας να προσαρμοστεί στους ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς. Και αυτό σημαίνει ότι συχνά καταλήγουμε να έχουμε ελάχιστο χρόνο και λίγους πόρους για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα. Κάτι που προσθέτει σε μια φθίνουσα αίσθηση ελέγχου στη ζωή μας. Η αντιληπτή έλλειψη ελέγχου, έχει αποδειχθεί ότι είναι μια τεράστια πηγή άγχους.

Γιατί το άγχος επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες
Το άγχος φαίνεται πως είναι γένους θηλυκού. Σε μια ετήσια έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, οι γυναίκες έχουν επανειλημμένα αναφέρει υψηλότερα επίπεδα έντασης από τους άνδρες και μερικές φορές ακόμη περισσότερα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, όπως πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, κόπωση, ευερεθιστότητα και θλίψη.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας, βιώνουν περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα από τους άνδρες και τις γυναίκες οποιασδήποτε άλλης ηλικίας. Το παρατεταμένο και επαναλαμβανόμενο στρες, μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε χρόνιες ασθένειες: Οι μακροχρόνιες πιέσεις στο σπίτι και στην εργασία, συν το στρες από τραυματικά γεγονότα, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας που προκαλούνται από το στρες, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Τι κάνει όμως τις γυναίκες τόσο ευάλωτες στο άγχος και το στρες;

Πρώτον, ο εγκέφαλος των γυναικών είναι πιο ευαίσθητος στους στρεσογόνους παράγοντες και στην αντιληπτή έλλειψη ελέγχου. Οι μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου των γυναικών, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο των συναισθημάτων και των αναμνήσεων, είναι ιδιαίτερα ενεργές, με αποτέλεσμα να θυμούνται πιο εύκολα δύσκολες και επίπονες καταστάσεις.

Επιπλέον, οι πολλαπλές κοινωνικές απαιτήσεις, όπως η διαχείριση του νοικοκυριού, η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, σημαίνει ότι η προσοχή των γυναικών τείνει να είναι πιο διάχυτη. Και ένας μη συγκεντρωμένος εγκέφαλος, είναι άλλη μια πηγή άγχους.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πάντα οι άντρες
Οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν το άγχος, δεν μπορούν φυσικά να εξεταστούν μεμονωμένα. Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι σύζυγοι, οι φίλοι και οι συνάδελφοι, βιώνουν και ερμηνεύουν τον κόσμο. Και ναι, συχνά το αποτέλεσμα είναι σύγκρουση. Οι γυναίκες τείνουν να παγιδεύονται στην επεξεργασία του άγχους τους, μετατρέποντάς το ξανά και ξανά στο μυαλό τους.

Νέες μελέτες εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα φύλα επεξεργάζονται το άγχος με διαφορετικό τρόπο. Πρόσφατα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, διαπίστωσαν ότι τα μέρη του εγκεφάλου των ανδρών που προσανατολίζονται στη δράση και τον προγραμματισμό εμπλέκονταν ενεργά, ενώ φαντάζονταν ένα εξατομικευμένο, άκρως στρεσογόνο γεγονός, ενώ ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν απασχολημένος με οπτικοποίηση, τη γνωστική και συναισθηματική επεξεργασία της εμπειρίας.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, όταν άνδρες και γυναίκες βίωναν έντονο άγχος, οι περιοχές του εγκεφάλου που ήταν ενεργές στις γυναίκες, ήταν ανενεργές στους άνδρες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γυναίκες τείνουν να παγιδεύονται στην επεξεργασία του άγχους τους, να το γυρίζουν ξανά και ξανά στο μυαλό τους και να το ξανασκέφτονται.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι γυναίκες διαχειρίζονται το άγχος τους, μιλώντας για αυτό και περιγράφοντας τα συναισθήματα και τους στρεσογόνους παράγοντες γύρω τους. Οι άντρες από την άλλη, φαίνεται να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου τους που είναι γνωστικό. Είναι πιο πιθανό να σκεφτούν γρήγορα να κάνουν κάτι, να στραφούν στη δράση, σε αντίθεση με το να εκφράσουν την αγωνία τους λεκτικά. Είναι απλώς η διαφορά στον τρόπο που συνδεόμαστε.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα