Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε μετά τις επτά το απογεύμα;

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε μετά τις επτά το απογεύμα;

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την στιγμή που γυρνάτε σπίτι μετά την δουλειά ή το γυμναστήριο και έχετε άφθονο χρόνο να ετοιμάσετε ένα νόστιμο γεύμα για τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας. Επειδή όμως, τέτοια απογεύματα… σπανίζουν, είναι πιο πιθανό να δουλεύετε μέχρι αργά ή το πρόγραμμά σας να είναι τόσο «φορτωμένο», που τελικά καταλήγετε να τρώτε πολύ πιο μετά από τις επτά το απόγευμα.

Εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε αργά το βραδινό σας, πιθανότατα να έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί να επηρεάζει το σώμα σας αλλά και την υγεία σας. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι το να τρώμε αργότερα το βράδυ μπορεί να μας βλάπτει, με τους ειδικούς να προτείνουν ότι η καλύτερη ώρα για το βραδινό συνήθως κυμαίνεται γύρω στις επτά το απόγευμα, όμως τι ισχύει στα αλήθεια;

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε αργά
Μερικές από τις αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε μακροπρόθεσμα, περιλαμβάνουν:

Μπορεί να αποκτήσετε κοιλιακό λίπος
Ενώ ένα βραδινό σνακ ή το δείπνο αργά το βράδυ μπορεί να είναι πιο εύκολο αν είχατε μια κουραστική μέρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση βάρους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τα νυχτερινά σνακ.

Ίσως αναρωτιέστε γιατί το να τρώτε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει με το κοιλιακό λίπος, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι πιθανότατα οφείλεται σε δύο βασικά στοιχεία. Αρχικά τρώγοντας περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας, μειώνετε το παράθυρο της διατροφής σας από περίπου 15 ώρες σε μόλις 12 ώρες.

Επίσης, τα τρόφιμα που καταναλώνετε συνήθως το βράδυ είναι συνήθως «πλούσια» σε θερμίδες και συνήθως γεμάτα με ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που τείνουν να οδηγούν σε λίπος στην κοιλιά.

Πιο έντονη παλινδρόμηση οξέος
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το να τρώτε αργά ή πριν να κοιμηθείτε μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος χειρότερα ή πιο έντονα. Αυτό διότι, το έντερό σας αρχίζει να επιβραδύνει την πέψη το βράδυ, και το να τρώτε αργά μπορεί να εντείνει την δυσφορία, ανεξάρτητα από την ποιότητα ή την ποσότητα του φαγητού.

Αυτό έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι είναι λιγότερο πιθανό να μετακινηθείτε τη νύχτα. Είναι πιο πιθανό να ξαπλώσετε ανάσκελα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει το οξύ στο έντερο να ανέβει στον οισοφάγο.

Λιγότερος ύπνος
Μπορεί να είναι απογοητευτικό να ξαπλώνετε μετά από μια κουραστική μέρα, μόνο για να ξυπνήσετε στην μέση της νύχτας δίχως να μπορείτε να κοιμηθείτε ξανά. Δυστυχώς, το φαγητό αργότερα το βράδυ μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ενόχληση.

Έχοντας αυτό κατά νου, δοκιμάστε να τρώτε πριν τις 7 μ.μ. για να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να αφομοιώσει ό,τι έχετε καταναλώσει αλλά και να χαλαρώσει για να κοιμηθείτε καλύτερα.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα