Ελλάδα: Πρώτη σε θανάτους COVID-19 στην Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC

Ελλάδα: Πρώτη σε θανάτους COVID-19 στην Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC

Μπορεί να έχουν μειωθεί τα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας, αλλά είναι ακόμη πρώτη στους θανάτους στην Ευρώπη, διατηρώντας αυτή τη θλιβερή πρωτιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η Ελλάδα καταγράφει 44,4 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού για το 14ήμερο που τελείωσε την περασμένη Κυριακή.

Στην πρώτη πεντάδα και η Κροατία με 40,1 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Νορβηγία με 22,1 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Κύπρος με 21,2 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και η Λετονία με 20,6 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ακόμη στην πρώτη θέση

Η Ελλάδα είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό στην πρώτη θέση λόγω θανάτων από COVID-19, γεγονός που σχετίζεται (και) με τον αριθμό των τεστ (5.235 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού). Τα δεδομένα δεν παύουν να ανησυχούν.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα μας ήταν πρώτη σε όλους τους δείκτες. Πλέον είναι στην τρίτη θέση με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σχετικά με τους θανάτους τον τελευταίο χρόνο, το Κέντρο κατατάσσει τη χώρα μας στην πέμπτη θέση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρωτιά εδώ έχει η Βουλγαρία (2.723 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Ακολουθούν η Κροατία (2.043 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού), η Λετονία (2.036 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού), η Ουγγαρία (1.762 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και η Ελλάδα (1.744 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Τα καλά νέα είναι ότι εδώ και τέσσερις εβδομάδες μειώνεται η αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φθάνοντας τους 8,3 έναντι 12,1 την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν μόνο στην Κύπρο και στην Πολωνία.

Εισαγωγές και αυξητικές τάσεις

Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού με 11,1 ασθενείς.

Οι αξιωματούχοι του ECDC εκτιμούν ότι έως τις 11 Σεπτεμβρίου αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα στην Ιταλία και στη Σουηδία.

Αύξηση θανάτων προβλέπεται για την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Σουηδία και αυξητικές τάσεις στις εισαγωγές σε νοσοκομεία αναμένονται στο Βέλγιο και στη Νορβηγία.

Σχετικά με τους θανάτους, πάντως, οι τάσεις γενιά είναι πτωτικές, υποχωρώντας σε 6,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Πηγή: healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα