Ευλογιά των πιθήκων: Ποια η διαφορά με την ανεμοβλογιά – Τα συμπτώματα διαρκούν 3-4 εβδομάδες

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια η διαφορά με την ανεμοβλογιά – Τα συμπτώματα διαρκούν 3-4 εβδομάδες

Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. 

Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970

Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.

Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογία, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος

Ευλογιά των πιθήκων: Σήμερα οι συστάσεις από ECDC
Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τους ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Υπάρχει συνάφεια, προσθέτει, αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.

ECDC: Προετοιμασίες στις χώρες της ΕΕ για εμβολιασμό
Ο ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων), απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα κάνει τη σύσταση σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα. Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η στάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα.

Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980, ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά.

Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο
«Όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ τον ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρό του.

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα