Λάθη που κάνουν τις λιγούρες σου ακόμα πιο έντονες

Λάθη που κάνουν τις λιγούρες σου ακόμα πιο έντονες

Κάποιες καθημερινές συνήθειες σου το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείς στις λιγούρες. Ανακάλυψε ποιες είναι και τι μπορείς να κάνεις.

Παραλείπεις το πρωινό

 Ίσως δεν πεινάς πρωί πρωί, τρώγοντας όμως κάτι τώρα μπορεί να καταφέρεις να κρατήσεις υπό έλεγχο τις λιγούρες αργότερα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition Journal, παχύσαρκα κορίτσια που έφαγαν πρωινό των 350 θερμίδων με τουλάχιστον 13 γραμμάρια πρωτεΐνης είχαν μειωμένη επιθυμία για γλυκές και πικάντικες τροφές συγκριτικά με όσους παραλείπουν το πρωινό. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, όμως οι πρωτεΐνες μπορεί να βοηθούν στη διέγερση της ντοπαμίνης, ενός νευροχημικού που εμπλέκεται στα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου τα οποία συμβάλουν στην αντιμετώπιση των έντονων επιθυμιών για συγκεκριμένες τροφές. Μισό φλιτζάνι τυρί cottage, 2 σφιχτά βραστά αβγά ή ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη βρώμη μαζί με 2 κ.σ. φιστικοβούτυρο είναι πολύ καλές επιλογές.

Η μερίδα σου είναι πολύ μεγάλη

Σε έχει πιάσει λιγούρα για brownies, θα το φας και δεν σε νοιάζει. Οπότε παίρνεις τρία! Το θέμα είναι πως πιθανότατα χρειαζόσουν μόνο μισό! Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell βρήκε πως οι άνθρωποι που έτρωγαν μια μικρή μερίδα από σνακ, όπως σοκολάτα, μηλόπιτα, ή πατατάκια ανέφεραν πως ένιωθαν στον ίδιο βαθμό ικανοποιημένοι με εκείνους που έτρωγαν μεγαλύτερες μερίδες – ενώ είχαν καταναλώσει 76,8% λιγότερες θερμίδες. Οπότε βάλε ένα μικρό κομμάτι, απόλαυσέ το και περίμενε 15 λεπτά πριν φας συμπλήρωμα. Μπορεί και να μην το χρειαστείς!

Έχεις γύρω σου πειρασμούς

Δεν χρειάζεται να δίνεις καθημερινά τη διανοητική μάχη ανάμεσα σε σένα και το κουτί με τα μπισκότα στο ντουλάπι σου. Όσο δεν τα βλέπεις, δεν τα σκέφτεσαι!. Εάν είναι 10 το πρωί και θέλεις ένα μπισκότο, πιθανότατα δεν θα βγεις έξω για να αγοράσεις. Από την άλλη, αν τα βλέπεις μπροστά σου κάθε φορά που ανοίγεις το ντουλάπι, είναι πολύ εύκολο να φας ένα. Αν η οικογένειά σου επιμένει να υπάρχουν τρόφιμα όπως τα μπισκότα στο σπίτι, τουλάχιστον μετακίνησέ τα στο πίσω μέρος ενός ντουλαπιού. Κρύψε τα πίσω από το κουτί με τις μπάρες δημητριακών, ώστε να βλέπεις πρώτα εκείνες.

Δεν ξέρεις γιατί λαχταράς κάτι

Δεν μπορείς να βγάλεις το χέρι σου από το σακουλάκι με τα κρακεράκια. Αν δεν καταλαβαίνεις το λόγο, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε γι’ αυτό. Δοκίμασε να κρατάς ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις τις λιγούρες σου. Δεν χρειάζεται να είναι τίποτε εντυπωσιακό, απλά κράτησε μερικές σημειώσεις στο τηλέφωνό σου. Όταν χτυπάει μια λιγούρα, κατάγραψε τα συναισθήματά σου: είσαι κουρασμένη, αγχωμένη, ανήσυχη, βαριέσαι; Τελικά, θα καταλήξεις σε συγκεκριμένα πρότυπα και θα μπορείς να αντιμετωπίσεις τα αρχικά αίτια, αντί να προσπαθείς να φας ως λύση.

Τρως οτιδήποτε

Λιγουρεύεσαι κάτι γλυκό; Δοκίμασε να φας ένα μπολ με ώριμες φράουλες. Θέλεις τσιπς; Φάε αλατισμένα φιστίκια Αιγίνης. Η αντικατάσταση αυτού που λαχταράς με μια πιο υγιεινή επιλογή με παρόμοια γεύση θα μπορούσε να είναι αρκετή για να σε ικανοποιήσει. Οι λιγούρες δεν κρατάνε πολύ και σύντομα θα το ξεχάσεις, θα έχεις βοηθήσει όμως την υγεία σου με ένα καλό σνακ. Κερδίζεις έτσι κι αλλιώς.

Δεν περιμένεις λίγο

Μια μελέτη βρήκε πως ένας 15λεπτος περίπατος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για σοκολάτα. Καθώς οι έντονες αυτές επιθυμίες δεν διαρκούν πάρα πολύ, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποσπαστεί για μερικά λεπτά η προσοχή σου.

Κάνεις δίαιτα

Οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα έχουν πιο έντονες λιγούρες, στις οποίες είναι πιο δύσκολο να αντισταθεί κανείς, από ό,τι όσοι δεν κάνουν δίαιτα ή εκείνοι που απλά προσπαθούν να διατηρήσουν το βάρος τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Appetite. Όταν αρνείσαι συνεχώς στον εαυτό σου τροφές που αγαπάς, κάποια στιγμή θα νιώσεις έτοιμη να εκραγείς και θα είναι σχεδόν αδύνατο να μην υποκύψεις. Επιτρέποντας στον εαυτό σου μια μικρή ποσότητα από κάτι που σου αρέσει, είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος είτε όχι, μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις δύναμη για να αντισταθείς στις λιγούρες σου.

Δε συνδυάζεις το φαγητό που επιθυμείς με κάτι υγιεινό

Μπορείς να ικανοποιήσεις την επιθυμία σου τρώγοντας ταυτόχρονα υγιεινά, συνδυάζοντας μια μεγαλύτερη μερίδα υγιεινού φαγητού με μια μικρή ποσότητα από αυτό που νομίζεις ότι θέλεις. Το σύστημα αυτό δουλεύει επειδή κάνει τα γεύματα πιο διασκεδαστικά και γευστικά, προσφέρει όμως και πάλι στο σώμα σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί στα καλύτερά του, όπως δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt. Να πώς μπορείς να το κάνεις: παραγγέλνεις μια σαλάτα με ψητό σολομό με συνοδευτικό τηγανιτές πατάτες ή συνοδεύεις ένα κομμάτι ψητό κοτόπουλο και λαχανικά με ένα μικρό μπολ ζυμαρικά με τυρί.

Γεμίζεις με ενοχές

Είναι τα γενέθλια του φίλου σου και υπάρχει τούρτα. Αν φας ένα κομμάτι, θα νιώθεις χαρούμενη ή θα σε καταρρακώσουν οι τύψεις; Μπορεί το μυστικό να είναι να απολαύσεις το γλυκό σου αντί να νιώθεις ντροπή που υπέκυψες. Οι άνθρωποι που είπαν πως είχαν συνδέσει ένα κομμάτι τούρτας σοκολάτας με εορταστική διάθεση είχαν περισσότερο έλεγχο στις διατροφικές τους συνήθειες και μικρότερη δυσκολία να διατηρήσουν το βάρος τους ή να χάσουν κιλά, ανέφερε μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση Appetite. Ένας από τους λόγους; Όταν νιώθεις ενοχές μπορεί να προσπαθείς να αγνοείς τις σκέψεις σου, μια στρατηγική που ουσιαστικά γυρίζει μπούμερανγκ, κάνοντάς σε να επιζητάς ακόμη πιο έντονα την εν λόγω τούρτα.

Χρησιμοποιείς το Instagram ή το Pinterest

Λαχταριστά φαγητά και γλυκά. Έχει πλάκα να τα βλέπεις, όμως μην εκπλαγείς αν ξαφνικά νιώσεις μια έντονη επιθυμία να τρέξεις στο πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ερευνητές βρήκαν πως οι φωτογραφίες τροφίμων με πολλές θερμίδες πυροδότησαν περισσότερη δραστηριότητα στις περιοχές επιβράβευσης του εγκεφάλου από ό,τι οι φωτογραφίες φαγητών με λίγες θερμίδες. Υπάρχουν ένα σωρό bloggers που δημιουργούν και φωτογραφίζουν υπέροχες στην όψη αλλά θρεπτικές και υγιεινές τροφές, έτσι αν δεν μπορείς να αντισταθείς στο Foodporn, τουλάχιστον ακολούθησε ανθρώπους που ανεβάζουν φωτογραφίες υγιεινών φαγητών.

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα