Συναγερμός στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα στην Πορτογαλία

Συναγερμός στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα στην Πορτογαλία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, καθώς κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία, οκτώ κρούσματα στην Ισπανία εξετάζονται ως ύποπτα ενώ η νόσος έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη, αρχής γενομένης στη Βρετανία.

Η Ισπανία, όπως αναφέρει η Daily Mail, εξετάζει οκτώ κρούσματα ως ύποπτα για ευλογιά των πιθήκων. Όλοι είναι άνδρες, ομοφυλόφιλοι ή bisexual, σύμφωνα με τοπικά Μέσα. Στην Πορτογαλία πέντε άνδρες έχουν βρεθεί θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων ενώ διερευνώνται ακόμα 15 κρούσματα. Όλες οι περιπτώσεις είναι άνδρες και κυρίως νέοι αλλά δεν έχει γίνει σαφές πώς κόλλησαν.

 Μέχρι τώρα, η ευλογιά των πιθήκων περιοριζόταν σε ταξιδιώτες και συγγενείς τους που επέστρεφαν από τη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός.

Όμως τώρα, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι ειδικοί ανησυχούν ότι εξαπλώνεται ευρέως για πρώτη φορά μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Βρετανία. Τα κρούσματα εκεί δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.

Τέσσερις από τους Βρετανούς ασθενείς είναι ομοφυλόφιλοι ή bisexual, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. «Δεν θα με εξέπληττε αν στη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων» αναφέρει ο μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, Δρ Σίμον Κλαρκ.

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr