Μελέτη: Κακά μαντάτα για όσους εμφάνισαν σοβαρή φλεγμονή λόγω Covid

Μελέτη: Κακά μαντάτα για όσους εμφάνισαν σοβαρή φλεγμονή λόγω Covid

Οι ασθενείς που όταν νοσηλεύθηκαν λόγω Covid-19 είχαν εμφανίσει σοβαρή συστημική φλεγμονή κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες μετά τη φαινομενική ανάρρωσή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, πάντως, δείχνει ότι αν παίρνουν συστηματικά στεροειδή φάρμακα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου τους λόγω σοβαρής «μακράς Covid-19» μειώνεται στο μισό.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρτς Μάινους, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers in Medicine», μελέτησαν 1.207 ενήλικες που είχαν νοσηλευθεί κατά τη διετία 2020-21 μετά από λοίμωξη Covid-19 και οποίοι είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα έως ενός έτους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ως δείκτης για τη σοβαρότητα της φλεγμονής τους κατά τη νοσηλεία τους χρησιμοποιήθηκε το επίπεδο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα τους, η οποία εκκρίνεται από το ήπαρ ως αντίδραση στο σήμα της φλεγμονής. Όσο πιο αυξημένη ήταν η συγκέντρωση της CRP σε έναν ασθενή τόσο πιο βαριά ήταν η κατάστασή του κατά τη νοσηλεία του.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα CRP...

Διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα