Οι φοβίες και γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται: Όταν ζεις μέσα στις φοβίες, δε ζεις, λειτουργείς ως ασθενής

Οι φοβίες και γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται: Όταν ζεις μέσα στις φοβίες, δε ζεις, λειτουργείς ως ασθενής

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τις φοβίες και γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Άρης Καβατζίκης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής, και Άσπα Πασπάλη, ψυχολόγος.

«Δε φοβάμαι μόνο τις ασθένειες. Οι φοβίες με ταλαιπωρούν από μικρό. Πολλές έχουν να κάνουν με ασθένειες, αλλά έχω φοβία και με τα αεροπλάνα, τα πλοία, πολλά πράγματα. Είχε πολλές φοβίες η μητέρα μου, και πιστεύω πως όλα αυτά είναι “εγγραφές” από τη μητέρα μου», ανέφερε ο Άρης Καβατζίκης.

«Στη φοβία ο κίνδυνος είναι φανταστικός»
«Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μας προστατεύει από κάτι που είναι πραγματικό. Στη φοβία ο κίνδυνος δεν είναι πραγματικός, αλλά φανταστικός. Η ανησυχία που έχουμε είναι δυσανάλογη με αυτό που συμβαίνει», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Πασπάλη.

«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχει προδιάθεση για το άγχος, κληρονομείται γονιδιακά, και οι εμπειρίες των γονιών επηρεάζουν το παιδί», τόνισε η ίδια.

«Οι φοβίες έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία. Αλλά ο ενήλικας είναι ένα παιδί που υποφέρει στο σώμα ενός ενήλικα. Όσα έχουμε υποφέρει παραμένουν εκεί», εξήγησε η κ. Πασπάλη.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καθοριστικά. Ενώ πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν, εγώ λόγω κορωνοϊού το έχω σταματήσει. Έχω κάνει πολλά για να αντιμετωπίσω τις φοβίες μου. Νευρογλωσσικό προγραμματισμό, ρέικι, όλα. Αλλά μου κρατάει για δύο εβδομάδες, ένα μήνα το πολύ, και μετά έρχονται και πάλι οι φοβίες στην επιφάνεια. Πριν από 5 χρόνια έχασα εντελώς απροσδόκητα τον αδερφό μου στα 49 του από ισχαιμικό επεισόδιο, και εκεί που πήγαινα να καταπολεμήσω πράγματα, πήγα πολλά βήματα πίσω. Μετά είχα την απώλεια της μητέρας μου που και αυτή με πήγε πίσω. Όλα αυτά δρουν αθροιστικά», περιέγραψε ο δημοσιογράφος.

«Όταν ζεις μέσα στις φοβίες, δε ζεις, λειτουργείς ως ασθενής»

διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα