Candida Auris: Συναγερμός για το νέο μύκητα που απειλεί την ανθρωπότητα

Candida Auris: Συναγερμός για το νέο μύκητα που απειλεί την ανθρωπότητα

«Βόμβα» μεγατόνων έριξε χθες ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος μίλησε για την απειλή από ενδονοσοκομειακά μικρόβια που έχουν αναπτύξει απίστευτες αντοχές, μεταξύ αυτών και ο Candida Auris, ένας πανίσχυρος μύκητας που σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ήδη στα νοσοκομεία μας.
Από την ώρα που ο μύκητας εντοπίστηκε στη χώρα μας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός έχουν καταγραφεί περίπου 30 περιστατικά.

Περιστατικά έχουν καταγραφεί, όμως, και στα περισσότερα νοσοκομεία της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας, δηλαδή των Αθηνών.

Μετά τον εντοπισμό των περιστατικών, τα νοσοκομεία προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση του επικίνδυνου μύκητα, ενώ οι ασθενείς ακολουθούν ειδική αγωγή.

Ο Candida Auris ανησυχεί τους ειδικούς καθώς έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιμυκητιακά φάρμακα, προσκολλάται σε επιφάνειες και δε φεύγει ούτε με απολύμανση.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, 6 στους 10 ασθενείς που προσβάλλονται από τον εν λόγω μύκητα καταλήγουν, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ο έγκαιρος εντοπισμός του, καθώς τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικές αγωγές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα