Άγχος: Προκαλεί απώλεια μνήμης και συρρίκνωση εγκεφάλου

Κάτι οι οικονομικές δυσκολίες, κάτι η ανεργία και τα μειωμένα έσοδα, κάτι οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας… το άγχος μας κατακλίζει. Τώρα, επιστήμονες λένε πως το επίμονο στρες μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στον εγκέφαλο μας με αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης και την συρρίκνωση του εγκεφαλικού υλικού.

Σύμφωνα με άρθρο της Ananya Mandal MD, οι συγγραφείς της νέας μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Neurology, επεσήμαναν ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες μεταφράζονται σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.

Εξηγώντας τα ευρήματα της μελέτης, η Δρ Sudha Seshadri, καθηγήτρια Νευρολογίας στο UT Health του San Antonio, τόνισε ότι ένα αυξημένο επίπεδο κορτιζόλης στο αίμα μπορεί να προβλέψει το μέγεθος του εγκεφάλου, τη λειτουργία και την απόδοση του ατόμου όταν αντιμετωπίζει γνωστικές εξετάσεις.

Όπως είπε, στη μελέτη διαπίστωσαν ότι υπήρχε απώλεια μνήμης και συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σχετικά νέους ανθρώπους, πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα, από την ύπαρξη ...

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα