Πώς θα αποφύγετε την καούρα μετά το γιορτινό τραπέζι

Πώς θα αποφύγετε την καούρα μετά το γιορτινό τραπέζι

Βρισκόμαστε στην μέση της περιόδου των γιορτών και λίγο πριν το πλούσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η δυσπεψία και οι καούρες αποτελούν τις συχνότερες πεπτικές ενοχλήσεις, ειδικά μετά από βαριά γεύματα όπως είναι αυτά των γιορτών.

Που οφείλεται η καούρα;
Συνήθως οι καούρες παρουσιάζονται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, καθώς και όταν ξαπλώνετε ή καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό. Οι καούρες οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, οποίος τείνει να «κλείνει» αφού περάσει η τροφή.

Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο.

Πώς θα την αποφύγουμε;
Για μια καλή χώνεψη χωρίς καούρες, ειδικά μετά το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι προσέξτε τα εξής:

Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό ή μετά από αυτό: Τα αναψυκτικά μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Μην τρώτε υπερβολικά: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Επίσης, να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.
Μην ξαπλώσετε αμέσως αφού φάτε: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.
Περπατήστε μετά το τραπέζι: Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.
Φορέστε κάτι άνετο: Τα ρούχα που πιέζουν την κοιλιά, όπως τα κολλητά τζιν, μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα