Πλήρης οδηγός: Οι λύσεις στα 23 πιο συχνά σεξουαλικά θέματα σε άντρες και γυναίκες

Πλήρης οδηγός: Οι λύσεις στα 23 πιο συχνά σεξουαλικά θέματα σε άντρες και γυναίκες

Παρόλο που οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς το 43% των γυναικών και το 31% των ανδρών αναφέρουν κάποιο είδος δυσκολίας στη σεξουαλική πράξη, ωστόσο το γεγονός ότι πολλοί αρνούνται να το συζητήσουν είναι σαφώς ένα σοβαρό θέμα. Ευτυχώς οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι ιάσιμες, οπότε είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας με το σύντροφο ή και το γιατρό μας.

Ένα σεξουαλικό πρόβλημα ή κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, είναι οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να παρουσιαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια και σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου της «φυσιολογικής σεξουαλικής ανταπόκρισης» και που εμποδίζει το άτομο ή το ζευγάρι να αισθανθεί απόλυτη ικανοποίηση από τη σεξουαλική πράξη, εξηγεί στο topontiki.gr η Ιωάννα Τσιαούση, PhD, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας. 

Η φυσιολογική ανταπόκριση

Ο κύκλος της σεξουαλικής αντίδρασης είναι η αλληλουχία των σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών που συμβαίνουν όταν ένα πρόσωπο διεγείρεται σεξουαλικά και συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων της συνουσίας και του αυνανισμού. Γνωρίζοντας πώς αντιδρά το σώμα σας κατά τη διάρκεια κάθε μιας από τις φάσεις του κύκλου μπορείτε να δυναμώσετε τη σχέση σας και να βοηθηθείτε ώστε να εντοπίσετε την αιτία οποιουδήποτε σεξουαλικού προβλήματος.

Ποιες είναι οι φάσεις του Κύκλου της σεξουαλικής ανταπόκρισης;

Ο κύκλος της σεξουαλικής ανταπόκρισης περιλαμβάνει πέντε φάσεις:

Φάση 1: επιθυμία

Κινητοποιεί τα άτομα για το σεξ. Μια ποικιλία  αισθήσεων μπορούν να προκαλέσουν την ερωτική επιθυμία όπως είναι εξωτερικά ερεθίσματα (ενδιαφέρων σύντροφος, ερωτική φωτογραφία, κάποια ιδιαίτερα μέρη του σώματος κ.λπ.) και τα εσωτερικά ερεθίσματα όπως οι σεξουαλικές φαντασιώσεις και τα όνειρα.

Φάση 2: διέγερση

Η διέγερση ενεργοποιείται μετά από  χάδια στα γεννητικά όργανα η στις ερωτογενείς ζώνες. Όταν μια γυναίκα ερεθιστεί η κυκλοφορία στην γεννητική περιοχή αυξάνει προκαλώντας παράλληλα τους κολπικούς αδένες να παράγουν υγρά με τα οποία λιπαίνεται ο κόλπος. Η κλειτορίδα και τα χείλη θα διογκωθούν. Ο κόλπος θα επιμηκυνθεί και θα διασταλεί, η μήτρα θα ανέβει πιο ψηλά μέσα στο πυελικό  χώρο. Η καρδιά της γυναίκας θα αυξήσει τον ρυθμό της, οι μύες της θα συσπαστούν τα στήθη της θα γεμίσουν και οι θηλές της θα σκληρύνουν.

Φάση 3: κορύφωση

Η φάση αυτή βρίσκεται ανάμεσα στην διέγερση και τον οργασμό .Στην διάρκεια της  η κυκλοφορία  των γεννητικών οργάνων θα αυξηθεί  ακόμα περισσότερο κάνοντας την κλειτορίδα και  χείλη να διαταθούν  σε βαθμό συμφόρησης. Η κλειτορίδα  ανεβαίνει στο ύψος του ηβικού οστού  οι μύες του πυέλου  εδάφους συσπώνται ρυθμικά. Η συνέχιση του ερεθισμού της κλειτορίδας  θα οδηγήσει την γυναίκα στον οργασμό.

Φάση 4: οργασμός

Αυτή η φάση είναι το ζενίθ του κύκλου της σεξουαλικής ανταπόκρισης. Είναι η μικρότερης διάρκειας φάση και γενικά διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Τα γενικά χαρακτηριστικά της είναι τα ακόλουθα:

Μυϊκές συσπάσεις

Υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ρυθμοί της καρδιάς και η αναπνοή βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα

Σπασμοί μυών στα πόδια

Ξαφνική και δυνατή «απελευθέρωση» της σεξουαλικής έντασης

Σύσπαση των μυών του κόλπου. Αντίστοιχες ρυθμικές συσπάσεις της μήτρας

Φάση 5: ηρεμία

Στην φάση αυτή η γυναίκα θα νοιώσει την  ευχαρίστηση της αποδρομής του σπασμού και της ένταση που προηγήθηκε. Η μήτρα θα κατέβει στη θέση της, τα γεννητικά όργανα θα αποκτήσουν την προηγούμενη φυσική τους κατάσταση.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες περνούν αυτές τις φάσεις, αν και όχι απαραίτητα ταυτόχρονα και οι δύο εραστές να φτάσουν σε οργασμό την ίδια στιγμή. Αντίστοιχα, η ένταση της αντίδρασης και η χρονική διάρκεια της κάθε φάσης ποικίλει από άτομο σε άτομο. Η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει τους εραστές να καταλάβουν καλύτερα ο ένας το σώμα του άλλου και τις αντιδράσεις τους και συνεπώς να ενισχύσουν την σεξουαλική εμπειρία. Είναι σημαντικό δηλαδή να κατανοήσουν τον «κύκλο ανταπόκρισης» για να καταφέρουν να έρθουν τα κορμιά τους σε αρμονία. Οι φάσεις λοιπόν συνοπτικά περιλαμβάνουν:

 
Τι προκαλεί τα σεξουαλικά προβλήματα των δύο φύλων

διαβαστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα