Πράσινο φως για το χάπι κατά του κορονοϊού – Ασφαλές και αποτελεσματικό λένε οι ειδικοί

Πράσινο φως για το χάπι κατά του κορονοϊού – Ασφαλές και αποτελεσματικό λένε οι ειδικοί

Ασφαλές και αποτελεσματικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το χάπι της Merck για τον κορωνοϊό. Η Βρετανία ενέκρινε το χάπι και μετά το εμβόλιο υπάρχει ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας.
Σε πρώτη φάση το χάπι της Merck θα χορηγείται σε ασθενείς με παράγοντες  όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Το κόστος κάθε συσκευασίας θα είναι 700 – 1.000 ευρώ.

Το πρώτο αντιικό φάρμακο είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού για όσους νοσήσουν και έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος θα εξελιχθεί άσχημα.

Η χορήγησή του γίνεται σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά τη διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στη φάση της υπέρμετρης φλεγμονής ώστε το φάρμακο να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Έλληνας στο τιμόνι
Άλλος ένας Έλληνας βγαίνει στο προσκήνιο στη μάχη του κορωνοϊού, ο Νικόλας Καρτσώνης, αντιπρόεδρος Κλινικής Έρευνας σε Λοιμώδη Νοσήματα και Εμβόλια,  και υπεύθυνος παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων της εταιρείας Merck.

Ο Νικόλας Καρτσώνης είναι γιος δύο Ελλήνων μεταναστών και έχει μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσεϋ της Νέας Υόρκης. Ζει στην Πενσυλβάνια και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

Πότε θα έρθουν τα μονοκλωνικά;
Εντελώς άλλο πράγμα είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία δίνουν αντισώματα παρόμοια με αυτά που φτιάχνουν οι εμβολιασμένοι. Στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν πως θα τα έχουμε μέσα στην χρονιά.

Τα μονοκλωνικά κοστίζουν από 1.200 έως 2.000 ευρώ ανά κύκλο θεραπείας και ανά ασθενή. Στην Αμερική, το κόστος φτάνει τα 700 δολάρια ανά κύκλο θεραπείας δηλαδή τα χάπια για 5 ημέρες.

Ειδικοί πάντως εκτιμούν πως το κόστος θα πέσει.

Χάπι και από την Pfizer
Την ίδια ώρα, η Pfizer ανακοίνωσε ένα νέο χάπι, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89%.

Η Pfizer μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σκοπεύει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων

Τον περασμένο Απρίλιο ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer είχε εκτιμήσει ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ στα τέλη του 2021.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα