Τι ακριβώς γίνεται στο σώμα μας μόλις κάνουμε το εμβόλιο

Τι ακριβώς γίνεται στο σώμα μας μόλις κάνουμε το εμβόλιο

Χάρη στη χρήση των εμβολίων, εξαλείφθηκε η ευλογιά και σχεδόν εξαφανίστηκαν άλλες νόσοι, όπως η πολιομυελίτιδα. Όμως τι υπάρχει στο εμβόλιο και τι συμβαίνει στη ροή του αίματος σας τις ημέρες μετά τη λήψη του; Θα πρέπει να ανησυχείτε εάν εμφανίσετε παρενέργειες; 

Υπάρχουν δυο τρόποι με τους οποίους φτιάχνονται τα εμβόλια. 

 Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν μια πολύ εξασθενημένη ή αδρανοποιημένη (εξουδετερωμένη) μορφή του ιού ή του βακτηρίου που συνήθως προκαλεί τη νόσο ή ένα μικρό τμήμα του ιού ή του βακτηρίου. Η ουσία αυτή ονομάζεται αντιγόνο.

Από την άλλη τα νέα εμβόλια έχουν υλικό από τον ιό που λέγεται RNA - και όταν μπαίνει στο σώμα, του λέει να ξεκινήσει την παραγωγή πρωτεΐνης ακίδας του ιού και κινητοποιεί το ανοσοκύτταρο T - Cell έτσι ώστε να καταστρέψει τα κύτταρα που έχουν αυτόν τον ιό.

Έτσι αν το άτομο έρθει σε επαφή με τον πραγματικό ιό το ανοσοποιητικό του σύστημα θα το «θυμάται» και θα δημιουργήσει γρήγορα τα κατάλληλα αντισώματα για να τον εξουδετερώσουν. Mε λίγα λόγια το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.

Κάποια σώματα έχουν παρενέργειες άλλα όχι. Και οι δυο περιπτώσεις είναι φυσιολογικές.

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα