Κορονοϊός: Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους

Συνηθισμένες παρενέργειες όπως πονοκέφαλος, κόπωση και πυρετός είναι σημάδια ότι ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά, με τρόπο απολύτως φυσιολογικό απέναντι στον εμβολιασμό. Κι αυτές οι παρενέργειες είναι οι πλέον συνηθισμένες.

 Τι συμβαίνει, όμως, και ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με αυτό τον τρόπο;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει στο Associated Press ο δρ. Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής του Τμήματος Εμβολιασμών της Αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος υπήρξε πρόσφατα και ο ίδιος «θύμα» τέτοιων παρενεργειών, σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι της Covid 19.

 «Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό μου δεν θα κανόνιζα οποιαδήποτε επίπονη σωματική δραστηριότητα», σημειώνει με νόημα ο δρ. Μαρκς.

Να, λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο κεντρικούς βραχίονες, από τους οποίους ο πρώτος ενεργοποιείται αμέσως μόλις το σώμα αντιληφθεί την ύπαρξη ενός ξένου εισβολέα. Αμέσως μόλις γίνει αυτό, λευκά αιμοσφαίρια κατακλύζουν το σημείο του εμβολιασμού, προκαλώντας φλεγμονή, η οποία είναι υπεύθυνη για κρυάδες, μυικούς πόνους, κόπωση και άλλες παρενέργειες.

Αυτή η διαδικασία ταχείας απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος τείνει να εξασθενεί όσο μεγαλώνουμε και γι’ αυτό το λόγο οι μικρότεροι σε ηλικία αναφέρουν πιο συχνά παρενέργειες σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους. Επιπλέον, ορισμένα εμβόλια απλώς προκαλούν περισσότερες αντιδράσεις σε σύγκριση με άλλα.

Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε άνθρωπος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο μετά και τον εμβολιασμό του. Το ότι κάποιος μπορεί να μη νιώσει το παραμικρό μία ή δύο ημέρες μετά από κάθε δόση, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό.

Τουναντίον, στο παρασκήνιο τα εμβόλια ενεργοποιούν το δεύτερο κεντρικό βραχίονα του ανοσοποιητικού συστήματος, ο οποίος παρέχει την πραγματική προστασία έναντι του ιού, παράγοντας αντισώματα.

Υπάρχει, όμως κι ακόμη μία ενοχλητική παρενέργεια: Καθώς ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί ορισμένες φορές προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, ιδίως σε αυτούς κάτω από τα μπράτσα. Σε αρκετές γυναίκες συνιστάται η διενέργεια ελέγχων ρουτίνας, όπως για παράδειγμα μαστογραφία, πριν από τον εμβολιασμό έναντι της Covid 19, για να αποφεύγεται η σύγχυση πρησμένων λεμφαδένων με την εμφάνιση καρκίνου.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι παρενέργειες συνηθισμένες. Όμως έπειτα από εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, έχουν ταυτοποιηθεί πολύ λιγότεροι κίνδυνοι. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΠΟΥ έχει επισημάνει ότι τα οφέλη των εμβολιασμών υπερτερούν των κινδύνων και συστήνει στον κόσμο να προσέρχεται για να εμβολιαστεί.

Ορισμένοι άνθρωποι, εξάλλου, είναι επιρρεπείς σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό τον λόγο στα εμβολιαστικά κέντρα ζητείται από όσους έκαναν το εμβόλιο να παραμείνουν στο χώρο για 15 περίπου λεπτά, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα μια οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα