Pfizer και AstraZeneca: Ζωτικής σημασίας η δεύτερη δόση κατά των μεταλλάξεων

Pfizer και AstraZeneca: Ζωτικής σημασίας η δεύτερη δόση κατά των μεταλλάξεων

Πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει ότι μετά από την πρώτη μόνο δόση των εμβολίων κατά του κοροναϊού, θα έχετε μόνο μια «σχετικά αδύναμη ανοσολογική αντίδραση» κατά του νέου ιού.

Η δεύτερη δόση προστατεύει από τις μεταλλάξεις
Ωστόσο, σε νέα μελέτη – που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί ακόμα από ομοτίμους – από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) διαπιστώθηκε ότι η δεύτερη δόση των εμβολίων δεν σας προστατεύει απλώς από την λοίμωξη covid-19 αλλά παρέχει ισχυρή προστασία έναντι μεταλλάξεων του κοροναϊού, όπως το στέλεχος που B.1.617.2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

«Αναμένουμε ότι τα εμβόλια θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου», δήλωσε η δρ. Mary Ramsay, επικεφαλής για τους εμβολιασμούς από την PHE. «Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε και τις δύο δόσεις για να αποκτήσετε τη μέγιστη προστασία έναντι όλων των υπαρχόντων και των αναδυόμενων μεταλλάξεων» επισημαίνει.

Στα πλαίσια της μελέτης της PHE αναλύθηκαν δεδομένα για όλες τις ηλικιακές ομάδες και διάφορες εθνικότητες από τις 5 Απριλίου και περιελάμβανε περισσότερα από 1.000 άτομα που επιβεβαιώθηκαν ότι πράγματι είχαν μολυνθεί με το ινδικό στέλεχος του ιού.

Pfizer Vs AstraZeneca
Και τα δύο εμβόλια ήταν μόνο 33% αποτελεσματικά κατά της συμπτωματικής νόσου από το ινδικό στέλεχος και μόνο 50% αποτελεσματικά έναντι της πιο κοινής μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Βρετανία (B.1.1.7) μετά από μία μόνο δόση.

Ωστόσο, μετά από δύο δόσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου από την ινδική παραλλαγή και 93% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής μετάλλαξης, με τα ποσοστά αυτά να καταγράφονται δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca ήταν 60% αποτελεσματικές κατά της συμπτωματικής νόσου από την ινδική μετάλλαξη και 66% αποτελεσματικές έναντι της βρετανικής.

Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν ότι η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca μετά από δύο δόσεις, σε σύγκριση με το Pfizer, μπορεί να οφείλεται στο ότι δόθηκε κυρίως σε ηλικιωμένους, μια ομάδα που τείνει να έχει ασθενέστερες ανοσολογικές αντιδράσεις.

«Ενώ διαρκώς βλέπουμε νέα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η πρώτη δόση παρέχει κάποιο βαθμό προστασίας, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν και οι δύο δόσεις» δήλωσε χαρακρτηριστικά ο δρ. Jeremy Levin, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OVID Therapeutics και πρόεδρος του Οργανισμού Καινοτομίας Βιοτεχνολογίας (BIO).

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα