Υπό διερεύνηση περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα της Pfizer

Υπό διερεύνηση περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα της Pfizer

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης μελετά περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 30 ετών που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer.

 Όπως είπε, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τα περιστατικά αυτά με το εν λόγω εμβόλιο», ωστόσο τόνισε ότι οι έρευνες των επιστημόνων θα συνεχιστούν.

 Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ενδεχόμενο για χορήγηση τρίτης (συμπληρωματικής) δόσης εμβολίου, αλλά και συνδυασμοί σκευασμάτων εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση μίας μοναδικής δόσης εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει από Covid 19, επισήμανε ότι η βεβαίωση της νόσησης θα πρέπει να έχει γίνει με PCR test και όχι άλλου είδους τεστ.

«Με PCR test θα χορηγείται η βεβαίωση νόσησης για μία δόση εμβολιασμού. Τα self test και τα τεστ αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη καταγραφή επιδημιολογικών δεδομένων στο μητρώο Covid 19», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα