Οι ομάδες αίματος σχετίζονται με δεκάδες διαφορετικές παθήσεις

Οι ομάδες αίματος σχετίζονται με δεκάδες διαφορετικές παθήσεις

Τι έδειξε μεγάλη μελέτη στην οποία εξετάστηκαν οι ομάδες αίματος 5,1 εκατομμυρίων ανθρώπων σε συνάρτηση με 1.217 ασθένειες. Ποιες ομάδες αίματος συσχετίζονται με τον κίνδυνο θρομβώσεων, αιμορραγικής διάθεσης και νεφρολιθίασης.
Η ομάδα αίματος που έχει κάθε άνθρωπος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων παθήσεων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Τα ευρήματά της επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων ερευνών, αλλά αναδεικνύουν και νέες συσχετίσεις.

«Υπάρχουν λιγοστά επιστημονικά δεδομένα για τις ασθένειες που μπορεί να επηρεάζονται από τον τύπο ή την ομάδα αίματος. Το κενό αυτό προσπαθήσαμε να καλύψουμε με τη μελέτη μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Torsten Dahlen, από την Κλινική Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα, στη Σουηδία.

Κορονοϊός: Τι ξέρουμε για την ομάδα αίματος και την πιθανότητα λοίμωξης ή σοβαρότητας της COVID-19
Ο Dr. Dahlen και οι συνεργάτες του εξέτασαν 1.217 ασθένειες και τις πιθανές συσχετίσεις τους με την ομάδα αίματος 5,1 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως διαπίστωσαν:

49 ασθένειες συσχετίζονταν με τις ομάδες αίματος (Α, Β, ΑΒ και Ο)
1 ασθένεια σχετιζόταν με το αντιγόνο ρέζους (κάθε άνθρωπος έχει ρέζους θετικό ή ρέζους αρνητικό)
Ποιες είναι οι ασθένειες
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση eLife, ενισχύει τα ευρήματα ορισμένων προγενέστερων μελετών. Και αυτή έδειξε, λ.χ., πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν θρόμβωση στο αίμα. Αντίστοιχα, οι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν υπέρταση της κυήσεως.

Η υπέρταση της κυήσεως παρατηρείται στο περίπου 10% των κυήσεων. Μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του πλακούντα να τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά το έμβρυο.

Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν αιμορραγική διαταραχή, κυρίως εξαιτίας πεπτικού έλκους (στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο).

Άλλες αιμορραγικές διαταραχές είναι η αιμορροφιλία και οι ανεπάρκειες των παραγόντων II, V, VII, X ή XII. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την πηκτικότητα ικανότητα του αίματος.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε και νέες συσχετίσεις. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Β φάνηκε να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως νεφρολιθίασης. Και οι γυναίκες με θετικό ρέζους (RhD+) φάνηκε να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης της κυήσεως.

Ο νέος κορωνοϊός
Προγενέστερες μελέτες έχουν εξετάσει και την πιθανή συσχέτιση των ομάδων αίματος με τον νέο κορωνοϊό. Τον Απρίλιο, λ.χ., μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο ρέζους αρνητικό (RhD-) έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Έχουν επίσης 13% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο Covid-19 ή να πεθάνουν από αυτήν.

Όσοι έχουν ρέζους αρνητικό, ενδέχεται επίσης να έχουν κάποια εγγενή προστασία έναντι του επικίνδυνου ιού. Ωστόσο έχουν υπάρξει και μελέτες που δεν έχουν δείξει συσχέτιση με τον νέο κορωνοϊό, οπότε το άλλο θέμα παραμένει αμφισβητούμενο.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες παλαιές και νέες συσχετίσεις ορισμένων παθήσεων με τις ομάδες αίματος», είπε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Gustaf Edgren, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Καρολίνσκα. «Θέτουν τα θεμέλια για περαιτέρω μελέτες, για να ταυτοποιηθούν οι μηχανισμοί που άγουν αυτές τις συσχετίσεις. Μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών αυτών».

https://www.iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα