Ο κόκκινος χυμός που προστατεύει από τις ουρολοιμώξεις

Ο κόκκινος χυμός που προστατεύει από τις ουρολοιμώξεις

Τα κρανμπερι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ιδιαίτερα φυτικών ινών, μαγγανίου, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προανθοκυανίνες, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι  λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ιπουρικό οξύ, φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια προϊόντα κράνμπερι σε μορφή χυμού ή ταμπλέτας μπορεί να έχουν αντιφλεμονώδη δράση. Ωστόσο, οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φρούτων στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων συνεχίζονται, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν οριστικά συμπεράσματα.

Εάν πάντως σας αρέσει ο χυμός κράνμπερι και έχετε διαπιστώσει ότι σας βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, μπορείτε να συνεχίσετε αυτή σας την συνήθεια. Προσοχή απαιτείται ωστόσο από όσους παίρνουν αντιπηκτική αγωγή.

Οι ουρολοιμώξεις έχουν υψηλή επίπτωση στις γυναίκες και υπολογίζεται ότι το 25-35% του γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 20-40 ετών θα εμφανίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο. Στους άνδρες η επίπτωση είναι χαμηλότερη, αφού μόνον στο 15% των ανδρών ως 70 ετών αναφέρεται ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης.

Ο χυμός των κράνμπερι λοιπόν θεωρείται ότι έχει θέση στην πρόληψη – όχι όμως και στην αντιμετώπιση – της ουρολοίμωξης. Πλήθος ερευνών επιβεβαιώνουν ότι ο χυμός των κόκκινων φρούτων μπορεί να έχει θέση ως μέτρο πρόληψης της επανεμφάνισης μιας ουρολοίμωξης, αλλά στο ζήτημα της συμβολής τους στην θεραπεία δεν φαίνεται να υπερέχουν της αντιβίωσης. Ενδέχεται όμως όμως η λήψη τους παράλληλα με την αντιβίωση να βοηθά στην ταχύτερη αποθεραπεία των ασθενών.

Ο χυμός των πλούσιων σε αντιοξειδωτικά κόκκινων κρανμπέρι φαίνεται ότι αποτελεί και ένα καλό σύμμαχο των δοντιών επειδή συμβάλλει στην πρόληψη της οδοντικής πλάκας. Μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να διαπιστωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο τα κόκκινα φρούτα και ειδικά ο χυμός τους εμποδίζουν το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας.

Επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C βοηθά και στη διατήρηση των ούλων σε καλή κατάσταση.

https://ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα