Τσιόδρας για εμβόλιο: Πιστεύω πως θα αργήσει - Η αναφορά στην πιο ελπιδοφόρα έρευνα

Αναφορά στα εμβόλια που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας είπε σχετικά: "Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ, υπάρχουν 8 διαφορετικά εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες, που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε 10 κλινικές σε ανθρώπους. Δύο από αυτές βρίσκονται στη φάση 2, που σημαίνει ότι θα δοκιμαστούν σε μεγαλύτερο αριθμό υγιών ανθρώπων. Άλλα 110 προγράμματα είναι στο προκλινικό επίπεδο έρευνας.

Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια, το οποίο έδειξε θετική προοπτικήσε σε δοκιμή με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη δοκιμάστηκε σε ηλικίες 18-55 για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η μελέτη έγινε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ.

Η χορήγηση έγινε σε διαφορετικές ποσότητες σε κάθε εθελοντή. Στην υψηλότερη δόση ήταν και υψηλότερο το ποσοστό των αντισωμάτων. Οι επιστήμονες επιλέγουν τη χαμηλότερη δόση, που προσφέρει παραγωγή αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία όπου μόρια messenger rna κατευθύνουν τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα, σε επίπεδα ατόμων που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή μελετάται για χορήγησε σε ανθρώπους ηλικίας 55-70 ετών και 71 και άνω. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο σε 600 άτομα. Αν έχουν θετικά αποτελέσματα, μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Οι δοκιμές εμβολίων δεν πρέπει να γίνονται βιαστικά".

Στη συνέχεια, και μετά από ερώτηση που δέχτηκε, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε τη διαδικασία των εμβολίων: "Στις προκλινικές φασεις δοκιμάζεται σε ποντίκια και πιθήκους, θηλαστικά δηλαδή που ο οργανισμός τους μοιάζει με τον ανθρώπινο. Στην επόμενη φάση δοκιμάζεται σε υγιείς εθελοντές. Πρέπει να βρούμε την τέλεια δόση για να αναπτυχθεί ποσότητα αντισωμάτων, καθώς υπάρχουν και παρενέργειες. Συνήθως προτιμάται η μεσαία δόση, που χορηγείται σε εκατοντάδες έως 1.000 άτομα. Στην τρίτη φάση δοκιμάζεται στον γενικό πληθυσμό.

Όλες αυτες οι φασεις χρειάζονται περίπου 1,5 χρόνο, 12-18 μήνες για να τελεσφορήσουν. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση έχουν ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούμε πολλά από αυτά τα εμβόλια, αφού δεν θα φτάσει μόνο ένα για να καλύψει τα 7 δισ. του πλανήτη. Οι άνθρωποι θα τα παίρνουν εθελοντικά, όμως η διαδικασία δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Εγώ πιστεύω ότι θα αργήσει το εμβόλιο...".

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - Μόνο 4 νέα κρούσματα

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Τρίτη (19/05) είναι 4 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.840.

Από αυτά, 616 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.475 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο δεν είχαμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο.

Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανόντων παραμένει 165. Οι 47 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 22 είναι διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. Οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα