Ο Τσιόδρας εξηγεί ποιοι είναι οι προσυμπτωματικοί που είναι πιο μεταδοτικοί από τους ασυμπτωματικούς

Ο Τσιόδρας εξηγεί ποιοι είναι οι προσυμπτωματικοί που είναι πιο μεταδοτικοί από τους ασυμπτωματικούς

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τις περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας μίλησε για τα τεστ αντισωμάτων και εξήγησε ότι περνάμε τη φάση όπου αναζητούμε αξιόπιστα τεστ τα οποία θα αξιοποιήσουμε αργότερα για να μελετήσουμε την επιδημία και την πορεία του ιού σε μια χώρα.

Συγκεκριμένα είπε «Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους τα τεστ αντισωμάτων. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανέναν και να λέμε «αυτός το πέρασε». Τέτοια τεστ δεν υπάρχουν ακόμα». Μάλιστα, κατέληξε τονίζοντας ότι σε ένα μήνα θα έχουμε αξιόπιστα τεστ.
Και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας και αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

«Σε αυτούς έχουμε ανιχνεύσει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό. Άλλο έχουν μολυνθεί από τον ιό κι άλλο έχουν εμφανίσει τη νόσο. Τους βαφτίζουμε κρούσματα αλλά δεν νοσούν. Υπάρχει μία φάση που λέγεται προσυμπτωματική, 1 - 3 μέρες πριν εμφανίσει το συμπτώματα.

Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικοί οι άνθρωποι που είναι προσυμπτωματικοί και συμπτωματικοί από τους ασυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε όμως ότι και οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πόσο πολύπλοκη είναι η νόσος που προκαλεί ο κορονοϊός.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι θα νοσήσουν βαριά και ποιοι ελαφριά

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια κριτήρια προς το παρόν που δείχνουν ποιος από τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και ποιος πιο ελαφριά, είπε ότι γνωρίζουμε ελάχιστα προς το παρόν για αυτό και πρόσθεσε «βλέπουμε και το ένα και το άλλο και αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτοί που έχουν προχωρημένη ηλικία και παράγοντες κινδύνου λόγω άλλων νοσημάτων, νοσούν πιο βαριά και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν συμπτώματα.

Επίσης, ξέρουμε ότι κάποιοι νέοι έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος, έχουν μια αυξημένη φλεγμονή η οποία τους οδηγεί σε πνευμονία αλλά δεν είναι συχνό».

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει έκρηξη άλλων νοσημάτων μετά το κύμα της επιδημίας του κορονοϊού καθώς πολλοί παραμελούν την πρόληψη, είπε ότι μιλώντας με φίλους του καρδιολόγους διαπιστώνει ότι προς το παρόν συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

«Υπάρχει μια μείωση των εμφραγμάτων. Κάποια από τα νοσήματα φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να έχουν «σταθμεύσει».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα