Σε απεργία διαρκείας τα Διαγνωστικά Κέντρα. Δεν θα γίνονται εξετάσεις

Σε απεργία διαρκείας τα Διαγνωστικά Κέντρα. Δεν θα γίνονται εξετάσεις

Από σήμερα Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια θα έχουν τις πόρτες τους κλειστές. Αιτία, η απεργία που ξεκινούν οι ιδιοκτήτες τους. 

Αυτό σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ απέβη  άκαρπη, αφού δεν βρέθηκαν τα 55 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο κλάδος.

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Παράλληλα, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) γι’ αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Βασικά αιτήματα είναι:

· Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.

· Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback

· Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

· Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία

· Στήριξη της Δημόσιας Υγείας

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει καλέσει τον κλάδο σε έκτακτη συνάντηση, για την Τρίτη 11 Ιουνίου

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα