Ο καφές χαρίζει χρόνια ζωής – Ποια άλλα οφέλη έχει

Κόντρα στην κοινή άποψη ότι όσοι πίνουν πολλούς καφέδες, βλάπτουν την υγεία τους, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3-8 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συμβάλλει στη μακροζωία.

Ταυτόχρονα βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, τις κοινωνικές δεξιότητες και την εγρήγορση και σας βοηθά να έχετε θετική στάση ζωής.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Medical Association, η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής που βελτιώνει τα ποσοστά θνησιμότητας.

Καταναλωτές καφέ ηλικίας 38 έως 73 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάστηκαν προκειμένου να διερευνηθεί πώς απορροφά το σώμα τους την καφεΐνη και αν η ουσία μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν ένα έως οκτώ φλιτζάνια αλεσμένο, στιγμιαίο και χωρίς καφεΐνη καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από όσους δεν έπιναν καφέ.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ο καφές παρατείνει τη διάρκεια ζωής και βελτιώνει την υγεία του δέρματος.

Εκείνοι που έπιναν ένα καφέ την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ροδόχρου ακμής, μιας κοινής πάθησης του δέρματος. Βρέθηκε επίσης ότι η καφεΐνη καταστέλλει τα συμπτώματα της δερματικής νόσου και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη διεξήχθη στη βάση ότι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία που έπιναν καφέ, συνδέονταν με θανάτους από κάποιες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακές παθήσεις. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι καταναλωτές καφέ που υπέφεραν από γενετικές μεταλλάξεις, είχαν βραδύτερο μεταβολικό ρυθμό, ειδικά όσοι έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Η μελέτη, ωστόσο, απέδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων καφέδων αυξάνει τη διάρκεια ζωής σας αντί να τη συντομεύει.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychopharmacology, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν καφέ πριν από τη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες ήταν πιο πιθανό να είναι δραστήριοι συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ. Όσοι πίνουν καφέ τείνουν επίσης να έχουν θετική στάση κατά τη διάρκεια ομαδικών συζητήσεων και διαπιστώθηκε ότι είναι πιο ελκυστικοί. Έτσι, η καφεΐνη στον καφέ βελτίωσε τις κοινωνικές δεξιότητες των συμμετεχόντων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν τέλος, ότι όσοι πίνουν τακτικά καφέ, είναι πιο συγκεντρωμένοι στα καθήκοντά τους και δεν μπερδεύουν τα λόγια τους όταν εκφωνούν μια ομιλία.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα