Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε ΕΟΠΥΥ: Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε ΕΟΠΥΥ: Ποιοι είναι δικαιούχοι

Μηδενική συμμετοχή ή μειωμένη συμμετοχή 5% σε διαγνωστικές εξετάσεις μέσω του ΕΟΠΠΥ προβλέπονται από σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου, για τους βαριά πάσχοντες.

Ήδη, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η εταιρεία του Δηµοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχει ενημερώσει όλους τους γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα για τις αλλαγές στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου -μιλώντας στο Open- το νέο μέτρο αφορά ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως οι Διαβητικοί Τύπου 1, άτομα με αναπηρία άνω του 80% κλπ.

Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η κυρία Μαστοράκου είπε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνονται δωρεάν οι εξετάσεις!

«Στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ δυστυχώς δεν προβλέπεται καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», είπε η κυρία Μαστοράκου, υπογραμμίζοντας ότι ορθώς η Πολιτεία ενισχύει όσους χρειάζονται βοήθεια, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστούν και τα χρήματα για αυτή την παροχή.

Ποιοι ασθενείς δικαιούνται δωρεάν διαγωνιστικές εξετάσεις

-    Οι ασφαλισμένοι, τα παραπεµπτικά των οποίων εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους, αλλά πάσχουν από µεσογειακή αναιµία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει µεταµόσχευση.

-    Σε περίπτωση που τα παραπεµπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους, αλλά οι ασθενείς έχουν πιστοποιηµένη αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

-    Εφόσον τα παραπεµπτικά εκτελούνται σε δηµόσιες δοµές. Επίσης, µηδενική συµµετοχή θα ισχύσει από την Τετάρτη για τους ασφαλισµένους τα παραπεµπτικά των οποίων εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους και πάσχουν από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

-    Στην περίπτωση που τα παραπεµπτικά των ασθενών εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους, αλλά είναι ακρωτηριασµένοι και λαµβάνουν το εξωιδρυµατικό επίδοµα µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

-    Οταν τα παραπεµπτικά τους εκτελούνται σε δηµόσιες δοµές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ, καθώς και των πανεπιστηµιακών και στρατιωτικών νοσοκοµείων. 

Ποιοι θα πληρώνουν μειωμένη συμμετοχή 5% για διαγνωστικές εξετάσεις

Παράλληλα, ελαφρύνσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις έρχονται και για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. 

Από 15% συµµετοχή θα καταβάλλουν πλέον 5% επί της εκάστοτε τιµής αποζηµίωσης, όταν τα παραπεµπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους.

Τι θα πληρώνουν οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Σε ό,τι αφορά όλους τους υπόλοιπους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό συµµετοχής διαµορφώνεται στο 15%, όταν τα παραπεµπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους. 

Οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται:

-    Τρεις εβδοµάδες από την ηµεροµηνία έκδοσής των παραπεµπτικών, όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους

-    Οκτώ εβδοµάδες από την ηµεροµηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δηµόσιες δοµές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα