Προσοχή στις τσίχλες νικοτίνης: Δοσολογία, παρενέργειες και κίνδυνοι

Προσοχή στις τσίχλες νικοτίνης: Δοσολογία, παρενέργειες και κίνδυνοι

Οι τσίχλες νικοτίνης είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να κόψει κανείς το κάπνισμα. Η τσίχλα αυτή απελευθερώνει σταδιακά ποσότητα νικοτίνης που απορροφάται στο σώμα και συνδέεται με τους αντίστοιχους “νικοτινικούς” υποδοχείς, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την επιθυμία του οργανισμού (και του εγκεφάλου) για νικοτίνη. Έτσι βοηθάει το άτομο να σταματήσει το κάπνισμα πιο εύκολα.

Οι τσίχλες νικοτίνης χρησιμοποιούνται, επομένως, για τον έλεγχο των συμπτωμάτων από την διαδικασία απεξάρτησης από την εθιστική αυτή ουσία που περιέχουν τα τσιγάρα.

Τσίχλες νικοτίνης: Παρενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

Αυξημένο καρδιακό ρυθμό

Αυξημένη πίεση του αίματος

Ερεθισμό στο στόμα

Πόνο στα δόντια

Λόξιγκα

Καούρα

Ναυτία

Δυσπεψία

Τσίχλες νικοτίνης: Δοσολογία

Για τις τσίχλες νικοτίνης δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, είναι διαθέσιμες σχεδόν παντού και χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες ισχύος: των 2 mg και των 4 mg. Πρέπει πάντα να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου στους 20-25°C.

Για όσους κάνουν ελαφρύ κάπνισμα (λιγότερο από 25 τσιγάρα ημερησίως)

Μπορείτε να καταναλώσετε 1 τσίχλα των 2 mg κάθε 1 έως 2 ώρες έως και την 6η εβδομάδα απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Στη συνέχεια, μπορείτε να καταναλώσετε 1 τσίχλα των 2 mg κάθε 2 έως 4 ώρες για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τέλος, μπορείτε να καταναλώσετε 1 τσίχλα των 2 mg κάθε 4 έως 8 ώρες έως και την 12η εβδομάδα απεξάρτησης.

Για όσους κάνουν βαρύ κάπνισμα (πάνω από 25 τσιγάρα ημερησίως)

Ακολουθείτε ακριβώς την χρονική γραμμή όπως και για όσους καπνίζουν ελαφριά, αλλά χρησιμοποιείτε τσίχλες των 4 mg.

Σε γενικές γραμμές:

ΜΗΝ καταναλώνετε περισσότερες από 24 τσίχλες νικοτίνης ανά ημέρα

Συνιστάται, επίσης, να ΜΗΝ έχετε φάει 15 λεπτά πριν ή κατά το μάσημα της τσίχλας

Δεν συνιστάται η χρήση τσίχλας νικοτίνης για περισσότερο από 12 εβδομάδες

Τσίχλες νικοτίνης: Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις

Καρδιά - αρρυθμίες

Οι τσίχλες νικοτίνης μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό σε ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή κατά της αρρυθμίας.

Καρδιά - πίεση

Ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, ή στεφανιαία νόσο θα πρέπει να χρησιμοποιούν τσίχλες νικοτίνης με προσοχή, ή να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη χρήση τους.

Εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για πιθανές επιδράσεις της τσίχλας νικοτίνης στις εγκύους. Συνιστάται να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να τις χρησιμοποιείτε.

Θηλάζουσες μητέρες

Δεν είναι γνωστό εάν η νικοτίνη “εισέρχεται” στο μητρικό γάλα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικές πριν από τη χρήση, αν είστε θηλάζουσα μητέρα και σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα