Σαρώνει η γρίπη: Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών

Δραματική είναι η κατάσταση στην χώρα από την επιδημία γρίπης που «σαρώνει» την επικράτεια, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς έχουν αυξηθεί σε 56 οι νεκροί, από 39 που ήταν τα θύματα της επιδημίας ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. 

«Έχουν καταγραφεί συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ» τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.  

«Πρόκειται για 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη. Όλοι οι θάνατοι οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 46 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών 39 (84,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και 7 (15,2%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Σημειώνεται ότι τα 48 (85,7%) από τα 56 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της γρίπης ειναι πέντε παιδιά, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένα πεντάχρονο κορίτσι απο την Κρήτη και ένα βρέφος λίγων μηνών!

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «κατά την εβδομάδα 04–10 Φεβρουαρίου 2019, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Τα 149 (37,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 18 (15,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (84,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09».

Σαράντα ασθενείς σε ΜΕΘ μέσα σε μία εβδομάδα

Όπως σημειώνεται, από τις αρχές Οκτωβρίου 2018 έως και την εβδομάδα 04–10 Φεβρουαρίου 2019, «καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%)».

Σημειώνεται ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ΜΕΘ σαράντα ασθενείς.

Τα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Πρόκειται για 123 άνδρες και 96 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη, μέση ηλικία 58 έτη και διάμεση 62 έτη. Τα 218 (99,5%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, το 1 (0,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 186 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 25 (13,4%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 161 (86,6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Από τα 219 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 29 (13%).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 166 (75,8%) από τα 219 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και εξ'αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 29 (17,5%).

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, «με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

 Προληπτικά μέτρα

Ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:

- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

- Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

- Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Σωστή χρήση φαρμάκων

Συνιστάται, επίσης, η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ξανθός: Είμαστε σε κορύφωση επιδημικής έξαρσης

"Είμαστε σε κορύφωση επιδημικής έξαρσης οπότε ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων" ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

"Δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός. Είμαστε σε φάση ενεργού δραστηριότητας μιας σοβαρής ενδημικής έξαρσης από ένα ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος και άρα αναμένουμε βαρύτερα κρούσματα" επεσήμανε ο κ. Ξανθός.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη σχολίασε: "Στον δημόσιο λόγο ο καθένας μπορεί να μπει και μια κουβέντα παραπάνω. Η ουσία του θέματος είναι ότι δεν έχουμε μια εξέλιξη της ενδημικής αυτής δραστηριότητας του ιού της γρίπης που να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και προφανώς δεν μπορεί να τεκμηριώνει πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλό επίπεδο... Χρειάζεται ψυχραιμία και μια ευαισθησία στο πώς διαχειριζόμαστε ακόμη και τα νούμερα, ακόμη και τους θανάτους, καθώς κάθε θάνατος είναι πλήγμα για την κοινωνία. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και θεωρώ ότι αυτό οφείλουμε να το διασφαλίζουμε όλοι με τον δημόσιο λόγο μας" είπε ο υπουργός.

ΙΣΑ: Κατάρρευση της Α/βάθμιας φροντίδας

Με την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συσχετίζει τον μεγάλο αριθμό θανάτων από τη γρίπη ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι «ο μεγάλος αριθμός θανάτων από γρίπη συσχετίζεται με την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» και καλεί το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα. Η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εξαιτίας των αποτυχημένων πειραματισμών του υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Προσθέτει ότι «μετά τη διακοπή των συμβάσεων, με τον ΕΟΠΥΥ των παθολόγων, των γενικών ιατρών και των παιδιάτρων στις 31/07/2018, υπάρχουν νομοί της Περιφέρειας που δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας, επέλεξε να αποδυναμώσει τα Κέντρα Υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης, απολύοντας εκατοντάδες έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς. Σήμερα 1.200 γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων - αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» και σημείωσε ότι «η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έχει αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη βρίσκουν πλέον εύκολα συμβεβλημένο γιατρό. Έτσι καταφεύγουν ακόμα και με συμπτώματα απλής ίωσης στα δημόσια νοσοκομεία, προκαλώντας συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επίσης, οι ασθενείς, για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα