Καθιστική ζωή ή τσιγάρο; Tι βλάπτει περισσότερο την υγεία μας

Καθιστική ζωή ή τσιγάρο; Tι βλάπτει περισσότερο την υγεία μας

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη ως προς την επιμήκυνση της ζωής μας. Όμως, μία νέα μελέτη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύοντας ότι η καθιστική ζωή είναι κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία μας από ότι το κάπνισμα, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν 122.007 ασθενείς για 23 χρόνια προκειμένου να δουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σ' ένα τεστ κοπώσεως και οι ερευνητές, ανάλογα με την ποιότητα της ζωής τους, κατέγραφαν τα οφέλη της άσκησης και της φυσικής κατάστασης.

«Το να μην μπορείς να αντέξεις σ' ένα διάδρομο γυμναστικής ή σ' ένα τεστ κοπώσεως, αυξάνει τις πιθανότητες θνησιμότητας από το να είναι κανείς διαβητικός, ή καπνιστής», δήλωσε στο CNN o καρδιολόγος και επικεφαλής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην κλινική Κλέβελαντ, Dr. Wael Jaber, χαρακτηρίζοντας ''εξαιρετικά'' τα αποτελέσματα της έρευνας.
Ο Dr. Jaber τόνισε ότι η ενημέρωση των ανθρώπων για τους κινδύνους που υπάρχουν πίσω από την καθιστική ζωή, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, επισημαίνοντας ότι «η έλλειψη άσκησης πρέπει να θεωρείται εξίσου επικίνδυνη με την υπέρταση, τον διαβήτη ή το κάπνισμα - αν όχι περισσότερο από όλα αυτά».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης είναι οι πιο "ακριβές" ασθένειες στις ΗΠΑ, οι οποίες δαπανούν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη θεραπεία των ασθενειών και των επιπλοκών τους», τονίζει ο ιατρός Dr. Jordan Metzl.

«Αντί να πληρώνουμε τεράστια ποσά για τη θεραπεία ασθενειών, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ασκούνται καθημερινά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Metzl.

 CNN

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα