ΚΕΕΛΠΝΟ: Εξαπλώνεται ο ιός του Δυτικού Νείλου, ποια τα μέτρα προστασίας

Καθημερινά είναι τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και πέρα από τους «επικίνδυνες» μέχρι σήμερα περιοχές, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως προέκυψε από σύσκεψη που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 29 Ιουλίου, πέραν των δήμων Μεγαρέων, Τανάγρας, Χαλκιδέων, Ηλιουπόλεως, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Σαλαμίνας, Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και Ωραιοκάστρου, όπου είχαν αναφερθεί κρούσματα, πλέον από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν επηρεαστεί και οι δήμοι Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Βέροιας και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Επισήμως έως και τις 26 Ιουλίου, 22 κρούσματα έχει καταγράψει  στην χώρα μας ο ιός του Δυτικού Νείλου. Από τους 22 ασθενείς, οι 20 εκδήλωσαν συμπτώματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται αναμενόμενη η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ θεωρείται πιθανή η επανεμφάνιση και τις επόμενες περιόδους μετάδοσης.

Συνοπτικά, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στη χώρα μας, τα τελευταία έτη (2010-2017), παρουσιάζονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ Έτος

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

Με προσβολή του ΚΝΣ* 197 75 109 51 14 0 0 28

Χωρίς προσβολή του ΚΝΣ 65 25 52 35 1 0 0 20

Θάνατοι κρουσμάτων 35 9 18 11 6 0 0 5

Σύνολο κρουσμάτων 262 100 161 86 15 0 0 48

*εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λοίμωξη από ΙΔΝ

Στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική εικόνα της λοίμωξης  και τον τρόπο μετάδοσης του ιού, για τα επιδημιολογικά δεδομένα (Εβδομαδιαίες Εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης / Weekly Reports) και για τις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία και την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλην την επικράτεια.

Δείτε τα Μέτρα προστασίας

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τιν ιό του Δυτικού Νείλου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα