Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin από το οποίο έπασχε ο Χρήστος Γραμματίδης

Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin από το οποίο έπασχε ο Χρήστος Γραμματίδης

Χρήστος Γραμματίδης: Τα σόσιαλ και οσοι τον ήξεραν θρηνούν για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου από το λέμφωμα Hodgkin, μια σπάνια μορφή επιθετικού καρκίνου. Ας δούμε παρακατω τι ακριβώς είναι αυτή η ασθένεια. Καλό παράδεισο, Χρήστο Γραμματίδη.

Η νόσος του Hodgkin είναι ένας τύπος λεμφώματος. Τα λεμφώματα είναι τύποι καρκίνου που αναπτύσσονται στο λεμφικό σύστημα (μέρος του ανοσοποιητικού, δηλ. αμυντικού, συστήματος τους οργανισμού). Ο ρόλος του λεμφικού συστήματος είναι να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων.

Το λεμφικό σύστημα περιλαμβάνει ένα δίκτυο λεπτών «σωληναρίων» που διακλαδίζονται, όπως και τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες), στους ιστούς και όλο το σώμα.

Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν τη λέμφο, ένα άχρωμο σαν νερό υγρό, που περιέχει κύτταρα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τα λεμφοκύτταρα. Κατά μήκος αυτού του δικτύου των λεμφαγγείων υπάρχουν μικρά όργανα σε σχήμα φασολιού, τα οποία λέγονται λεμφογάγγλια. Αυτά φιλτράρουν τη λέμφο καθώς περνάει από μέσα τους. Ομάδες λεμφογαγγλίων βρίσκονται στη μασχάλη, τη βουβωνική χώρα, το λαιμό και την κοιλιά. Άλλα μέρη του λεμφικού συστήματος είναι ο σπλήνας, ο θύμος αδένας, οι αμυγδαλές και ο μυελός των οστών.

Όπως όλοι οι τύποι καρκίνου, η νόσος του Hodgkin επηρεάζει τα κύτταρα του σώματος. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται, διαιρούνται και αντικαθίστανται με μια συγκεκριμένη τάξη και ρυθμό. Αυτή η διαδικασία διατηρεί τον οργανισμό σε μια φυσιολογική ισορροπία. Στη νόσο του Hodgkin τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος παρουσιάζουν μια αφύσικη αύξηση και μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλα όργανα.

Το λέμφωμα του Hodgkin, αρχίζει συνήθως με ένα Β λεμφοκύτταρο, το οποίο παρουσιάζει εξαλλαγή, δηλαδή γίνεται καρκινικό. Τότε ονομάζεται κύτταρο Reed-Sternberg. Το κύτταρο αυτό διαιρείται σε πολλά αντίγραφα, τα οποία εξακολουθούν να διαιρούνται, δημιουργώντας όλο και περισσότερα ανώμαλα κύτταρα. Η συσσώρευση αυτών όλων των καρκινικών κυττάρων, δημιουργεί μια μάζα, η οποία είναι ο όγκος.

Καθώς η νόσος προχωρά, το σώμα καθίσταται όλο και λιγότερο ικανό να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η νόσος του Hodgkin είναι σπάνια. Ανέρχεται σε ποσοστό λιγότερο του 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που απαντούν πχ στις ΗΠΑ. Συναντάται συχνότερα σε νέους 15-34 ετών και σε άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Λεμφώματος Hodgkin;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου του Hodgkin είναι μια ανώδυνη διόγκωση των λεμφογαγγλίων του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής περιοχής. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα κούρασης, χάσιμο βάρους ή κνησμό (φαγούρα του δέρματος).

Εντούτοις, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι παθογνωμονικά (δεν καθορίζουν με βεβαιότητα της ύπαρξη καρκίνου). Μπορεί να προκληθούν από πολλές συνηθισμένες ασθένειες, όπως η γρίπη ή άλλες λοιμώξεις. Πάντως είναι σημαντικό να επισκεφθεί κανείς ένα γιατρό, εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Κάθε ασθένεια πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατό και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νόσο του Hodgkin.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα