Σε ποιες τροφές εντοπίζεται συχνότερα το καρκινογόνο στοιχείο ακρυλαμίδιο;

Σε ποιες τροφές εντοπίζεται συχνότερα το καρκινογόνο στοιχείο ακρυλαμίδιο;

Το ακρυλαμίδιοείναι ένα βιομηχανικό προϊόν με πολλές εφαρμογές. Μια από αυτές είναι η σταθεροποίηση του χώματος επικλινών εδαφών σε περιοχές που πλήττονται από ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες.

Η ουσία παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1893 στη Γερμανία, ενώ άρχιζε να παράγεται μαζικά το 1954.

Το ακρυλαμίδιο θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Δυστυχώς, αυτή η ουσία υπάρχει στη διατροφή μας, χωρίς να το γνωρίζουμε.

Παράγεται με φυσικό τρόπο στο μαγείρεμα κάποιων τροφών. Γενικά, οι αμυλώδεις τροφές (π.χ. ψωμί, πατάτες κλπ.) που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες περιέχουν αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Σε έρευνες βρέθηκαν υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου σε κρέας και τηγανητές πατάτες σε αλυσίδες fast food, σε ντόνατς του εμπορίου, στο φυστικοβούτυρο, σε χυμούς φρούτων μεγάλης διάρκειας, σε αλλαντικά και ελιές που ήταν αποθηκευμές σε βαζάκια.

E-Radio.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα