Η νόσος από την οποία κινδυνεύεις να κολλήσεις αν δεν πλένεις τα καινούρια ρούχα

Σε άρθρο στο παρελθόν έχουμε γράψει για το πόσο σημαντικό είναι να πλένεις τα καινούρια ρούχα πριν αρχίσεις να τα φοράς και να τα κάνεις κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Αυτό γιατί φέρουν από σκόνη και νεκρά κύτταρα (όσων τα έχουν δοκιμάσει πριν από εσένα) μέχρι χημικά υπολείμματα (που δε θέλεις να έρθουν σε επαφή με το δέρμα σου). Εν ολίγοις δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία της επιδερμίδας σου.

Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί όμως, μάλλον ήρθε η ώρα να βάλουμε τα μεγάλα μέσα. Να σου συστήσω τη ροδόχρου πιτυρίαση. «Ροδό.. τι;».

Ροδόχρους πιτυρίαση ή αλλιώς «νόσος των δοκιμαστηρίων», όπως είναι γνωστή. Αν και δεν είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι το ένα οδηγεί στο άλλο απαραίτητα (δηλαδή αν δεν πλύνεις ρούχο αφού το αγοράσεις οπωσδήποτε θα την πάθεις. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι θα ήμασταν φορείς), σίγουρα ενισχύει τις πιθανότητες. Αν, μάλιστα, είσαι επιρρεπής στις δερματικές αλλεργίες, τα πράγματα είναι και λίιιιγο πιο επικίνδυνα για σένα.

Πρόκειται για ένα δερματικό νόσημα που προσβάλλει γυναίκες μέχρι 35 ετών και εμφανίζεται με τη μορφή κόκκινων εξανθημάτων στο δέρμα τα οποία είναι ήπια σε χρώμα πλην έντονα σε επίπεδο κνησμού. Εν ολίγοις, σε φαγουρίζουν ανελέητα.

Τα πιο συχνά σημεία που εντοπίζονται αυτές οι εξανθηματικές πλάκες ωοειδούς σχήματος είναι ο λαιμός, η κοιλιά, η πλάτη, το στέρνο ενώ στους μηρούς εμφανίζονται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αυτή τη φαγούρα τη βίωσα κι εγώ στο πετσί μου για περίπου τρεις ημέρες πριν απευθυνθώ στο δερματολόγο μου. Απλά ξυπνάς μια μέρα και εκεί που κάθεσαι αρχίζεις και ξύνεσαι λίγο στην κοιλιά. Στην αρχή, δεν το σκέφτεσαι καν, νομίζεις ότι θα φταίει κάτι από το ρούχο που φοράς. Μέχρι που δεν προλαβαίνεις να ξύσεις το ένα σημείο και σε τρώει το άλλο (κάπου εκεί ξυπνούν αναμνήσεις από την ανεμοβλογιά).

Αν αυτό εσύ μπορείς να το αντέξεις μπορείς να το αφήσεις να περάσει και χωρίς φαρμακευτική αγωγή αφού κάνει τον κύκλο του και υποχωρεί μετά από 6 εβδομάδες. Επειδή εγώ δεν το άντεχα με τίποτα, έκλεισα ραντεβού με τον δερματολόγο ο οποίος μου συνέστησε αγωγή με φτιαχτή κρέμα από το φαρμακείο.

Σε κάθε περίπτωση, όσο τα εξανθήματα σου προκαλούν φαγούρα πρέπει να αποφεύγεις τα ζεστά μπάνια και το έντονο τρίψιμο, όπως επίσης και τα πολύ λιπαρά ή γλυκά φαγητά, τη γυμναστική ή οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί την παραγωγή ιδρώτα.

Όντως εφαρμόζοντας την κρέμα και μένοντας πιστή στις παραπάνω συμβουλές, η ροδόχρους πιτυρίαση (που και μόνο που τη λες ανατριχιάζεις), υποχώρησε μέσα σε δύο περίπου εβδομάδες και το καλό είναι ότι αν νοσήσεις μια φορά δεν ξαναεμφανίζεις αφού ο οργανισμός σου αποκτά αντισώματα.

Συνεχίζω να θέλω να φορέσω ένα καινούριο τοπ, φουλάρι ή τζάκετ την ίδια μέρα που το αγόρασα, αλλά από τότε που την έπαθα δεν το έχω κάνει χωρίς πρώτα να το περάσω από το πλυντήριο και ελπίζω να έπεισα κι εσένα να κάνεις το ίδιο.

 

ladylike

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα