ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες πάχους 2,5 εκ. και αλατισμένες
λάδι για τηγάνισμα ή επάλειψη
2 κιλά ώριμες τομάτες, αποφλοιωμένες, κομμένες στα δύο, τριμμένες, από τις οποίες θα έχετε αφαιρέσει τους σπόρους ή 1 κιλό τομάτες σε κονσέρβα.
αλάτι κατ’ επιλογή
τριμμένο μαύρο πιπέρι κατ’ επιλογή
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κατ’ επιλογή
2-3 κουταλιές ξίδι ή γλυκό κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Μαυροδάφνη)
1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190º C. Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε στο τρυπητό από 40 λεπτά έως 2 ώρες για να αποβάλλουν το πικρό ζουμί τους. Ξεπλένετε και στραγγίζετε καλά τα κομμάτια της μελιτζάνας. Ζεσταίνετε περίπου 2 ½ εκ. λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τα κομμάτια της μελιτζάνας, προσέχοντας να μην σας αρπάξουν. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.

Σε άλλη κατσαρόλα σιγοβράζετε τις ντομάτες με το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτετε το ξίδι ή το κρασί. Τοποθετείτε τα κομμάτια της μελιτζάνας σε στρώσεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Αφού τοποθετήσετε όλα τα κομμάτια στο πιάτο, τα περιχύνετε με τη σάλτσα τομάτας και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 περίπου λεπτά. Το πιάτο δεν πρέπει να γίνει νερουλό και σερβίρεται κατά προτίμηση χλιαρό. Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο χωριάτικο ψωμί, φέτα και άφθονο κρασί.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα