Η αυθεντική συνταγή για τη σαλάτα του Κάισαρα

Η αυθεντική συνταγή για τη σαλάτα του Κάισαρα

Η Σαλάτα του Καίσαρα- ή Caesar’s Salad αν προτιμάτε- είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σαλάτες σε όλο τον κόσμο. Με τον εξαιρετικό συνδυασμό της γεύση των φρέσκων λαχανικών, της παρμεζάνας, του κοτόπουλου και της παραδοσιακής σως του Καίσαρα, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ένα νόστιμο, ελαφρύ και πλήρες γεύμα και έχει μόνο 44 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι η Caesar’s Salad δεν οφείλει το όνομα της στον Ιούλιο Καίσαρα, αλλά στον Μεξικανό chef Caesar Cardini που την επινόησε το 1924 στο εστιατόριό του στη Τιχουάνα. Το κύριο συστατικό της Σαλάτας του Καίσαρα είναι το κοτόπουλο, το μαρούλι και η Caesar’s  Sauce(σως του Καίσαρα). Έκτοτε έχουν υπάρξει πολλές παραλλαγές της. Η Vwoman έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει την αυθεντική συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας Σαλάτα του Καίσαρα στο σπίτι και να απολαύσετε ένα γευστικό, υγιεινό και λαχταριστό γεύμα.

Για την Caesar’s Salad (Σαλάτα του Καίσαρα) θα χρειαστείτε

Υλικά:

  • 4 φλυτζάνια μαρούλι, ψιλοκομμένο
  • 7 μικρά ντοματίνια, κομμένα στα δύο
  • 1/2 φλιτζανι παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 φέτες ψωμιού μπαγκέτα(ή του τοστ), κομμένες σε κυβάκια για να φτιάξετε τα δικά σας κρουτόν(Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα κρουτόν)
  • 200 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο, που θα ψήσετε στο φούρνο

Caesar’s  Sauce (Σως του Καίσαρα)- Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την αυθεντική συνταγή για την φτιάξετε.

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  • Αλάτι και πιπέρι.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη.

Για να φτιάξετε τα σπιτικά κρουτόν θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση.

Πώς θα φτιάξετε την αυθεντική Σαλάτα του Καίσαρα(Caesar’s Salad):

1. Αρχικά ψήνεται το φιλέτο κοτόπουλο

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C.
  • Κόψτε το φιλέτο κοτόπουλο σε λεπτά κομμάτια ώστε να ψηθούν πιο ομοιόμορφα.
  • Μαρινάριτε το φιλέτο: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και αλείψτε τα κομμάτια του φιλέτου με το μείγμα.
  • Τοποθέτησε το φιλέτο κοτόπουλο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί. Ψήσε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, για 20-25 λεπτά. Βγάλε τα φιλέτα από τον φούρνο και άφησέ τα να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα. Αυτό βοηθά να παραμείνουν ζουμερά.

2. Παράλληλα προετοιμάζετε τα σπιτικά κρουτόν

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
  • Κόψτε τις φέτες ψωμιού σε μικρά, τετράγωνα κομμάτια
  • Σε ένα ταψί, απλώστε τα κομμάτια του ψωμιού, ψεκάστε με ελαιόλαδο και ψήστε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν χρυσόκκινα. Και τα κρουτόν σας είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε στη Caesar’s Salad σας.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το μαρούλι, την παρμεζάνα, τα ντοματίνια και τα κρουτόν που μόλις φτιάξατε

4. Προσθέστε τη σως του Καίσαρα( παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά την αυθεντική συνταγή της), το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού στο μπολ.

5. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και ανακατέψτε καλά.

6. Σερβίρετε και απολαύστε την υπέροχη γεύση της αυθεντικής σαλάτας του Καίσαρα με φίλους και καλή παρέα, ή ακόμα και μόνες σας όταν θέλετε ένα γρήγορο, δροσερό και νόστιμο γεύμα!

Η αυθεντική συνταγή για την σως της σαλάτας του Καίσαρα(Caesar’s Sauce) 

Η σως του Καίσαρα ή Caesar’s  Sauce αν προτιμάτε είναι το βασικό συστατικό της σαλάτας του Καίσαρα στην οποία η αγαπημένη σαλάτα οφείλει την ιδιαίτερη και δροσερή γεύση της. H Vwoman σας αποκαλύπτει την αυθεντική συνταγή της σως της Σαλάτας του Καίσαρα(Caesar’s  Sauce) για να την φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι.

Υλικά για τη Caesar’s Sauce( Σως της Σαλάτας του Καίσαρα):

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αποξηραμένο(Μπορείτε αν δεν σας ενοχλεί η γεύση του σκόρδου να χρησιμοποιήσετε μία σκελίδα σκόρδου λιωμένη).
  • 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα.
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση Dijon.
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού.
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Worcestershire sauce, που μπορείτε να βρείτε εύκολα σχεδόν σε όλα τα καταστήματα τροφίμων( Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαλσάμικο ξύδι).
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  • Προαιρετικά: 4 φιλέτα αντζούγιας που είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε αν δεν βάλετε στην Caesars Salad σας τη Worcestershire sauce.

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μικρό μπολ, λιώστε τις αντζούγιες(αν επιλέξετε να τις χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας) και τη σκελίδα σκόρδου(αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο σκόρδο) ή εναλλακτικά ρίξτε το αποξηραμένο σκόρδο.
  • Πρόσθεσε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα Dijon και τον χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Πρόσθεσε την τριμμένη παρμεζάνα και τη Worcestershire sauce( ή το βαλσάμικο) και ανακάτεψε καλά.
  • Σιγά-σιγά πρόσθεσε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η Caesars Sauce σας να γίνει λεία και κρεμώδης.
  • Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Στην αυθεντική συνταγή που δημιούργησε ο chef Caesar δεν υπήρχαν αντζούγιες, καθώς η Worcestershire sauce, που ήταν ένα από τα βασικά συστατικά της αυθεντικής Σαλάτας που Καίσαρα, έδινε την χαρακτηριστική γεύση της Caesers’s Salad. Αργότερα, πολλοί σεφ άρχισαν να προσθέτουν αντζούγιες στη σάλτσα για να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Έτσι, με τον καιρό, η χρήση αντζούγιας έγινε κοινή πρακτική και πλέον αποτελεί μια παραλλαγή στην αυθεντική συνταγή της σάλτσα του Καίσαρα. Ωστόσο η  τελική απόφαση είναι δική σας!

Πηγή: vwoman.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα