Συνταγή για σαλάτα γεμάτη πρωτεΐνη με ρεβίθια και αυγά

Συνταγή για σαλάτα γεμάτη πρωτεΐνη με ρεβίθια και αυγά

Η συνταγή αυτή είναι ένας συνδυασμός πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών που θα σας κρατήσει χορτάτους.
Μία συνταγή σαλάτας, σαν και αυτή με ρεβίθια και αυγά, αποτελεί ένα άκρως θρεπτικό κυρίως γεύμα με πρωτεΐνη για όσους κάνουν διατροφή.

Τι θα χρειαστείτε

- 150 - 200 γρ. ρεβίθια
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι και ρόκα
- μερικά ντοματίνια
- 1 με 2 αγγούρια
- 1/2 αβοκάντο ώριμο
- 5 βραστά αυγά
- 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. μουστάρδα
- 2-3 κ. σ. χυμό λεμονιού
- αλάτι

Εκτέλεση

  • Ένα βράδυ πριν μουλιάστε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό. Το επόμενο πρωί αλλάξτετο νερό και βράστε τα για περίπου μία ώρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που θα τα καλύπτει.
  • Όταν βράσουν αφαίρεστε τα από το ζεστό νερό και ρίξτε κρύο νερό βρύσης.
  • Σε μια μεγάλη σαλατιέρα τοποθετήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ντοματίνια και το αγγούρι κομμένα σε μικρά κομματάκια, το αβοκάντο και τα ρεβίθια.
  • Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε το ελαιόλαδο, με το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Άδειαστε το στη σαλάτα, μαζί με αλάτι και ανακάτεψε καλά για να πάει παντού.
  • Σερβίρετε με κομμένα στη μέση αυγά.

Τα διατροφικά οφέλη των ρεβιθιών

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ρεβίθια είναι μία πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, και μπορούν να προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών.

Επιπλέον, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος σε πολλά χορτοφαγικά και vegan πιάτα.
Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες στα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε την όρεξή σας υπό έλεγχο. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες συνεργάζονται για να επιβραδύνουν την πέψη, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης πληρότητας.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών που μειώνουν την όρεξη στον οργανισμό. Μια μελέτη προχώρησε σε σύγκριση της όρεξης και της πρόσληψης θερμίδων μεταξύ 12 γυναικών που έτρωγαν δύο ξεχωριστά γεύματα.

Πριν από το πρώτο γεύμα έφαγαν 200 γραμμάρια ρεβίθια και έπειτα δύο φέτες λευκό ψωμί πριν από το δεύτερο γεύμα. Εμφάνισαν σημαντική μείωση στην όρεξη και στην πρόσληψη θερμίδων μετά το γεύμα με τα ρεβίθια, σε σύγκριση με το γεύμα που περιελάμαβνε λευκό ψωμί.

Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν κουλούρια και χούμους με βάση τα ρεβίθια ως απογευματινό σνακ παρουσίασαν μείωση 70% στην όρεξη και αύξηση 30% στην αίσθηση πληρότητας.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα ρεβίθια και τη συμβολή τους στον έλεγχο της όρεξης.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα