Λαχταριστή παντζαροσαλάτα με σάλτσα από ταχίνι

Λαχταριστή παντζαροσαλάτα με σάλτσα από ταχίνι

Αν είστε λάτρεις της παραδοσιακής παντζαροσαλάτας με γιαούρτι, αναμφίβολα θα λατρέψετε αυτή την ανοιξιάτικη, δροσερή και σαρακοστιανή εναλλακτική της! Είναι μία σαλάτα σε μορφή αλοιφής, την οποία μπορείτε να απολαύσετε σκέτη αλλά και ως συνοδευτικό ενός βασικού γεύματος. Σε κάθε περίπτωση, αν ακολουθήσετε τη συνταγή βήμα προς βήμα, σας εγγυόμαστε πως θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Θα χρειαστείτε απαραίτητα τα εξής υλικά:

2-3 παντζάρια (περίπου 350 gr)

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

2 κ.σ. ταχίνι Όλυμπος Ολικής

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

2 κ.σ. νερό (ενδεικτικά, ίσως χρειαστεί και περισσότερο)

ξύσμα από ένα λεμόνι 

Πριν ξεκινήσετε με την παρασκευή της παντζαροσαλάτας, θα χρειαστεί πρώτα να ετοιμάσετε τα παντζάρια και για αυτό θα προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 με 200 °C. Αφού πλύνετε και στεγνώσετε καλά τα παντζάρια, θα αφαιρέσετε τα φύλλα τους. Θα τυλίξετε το κάθε παντζάρι ξεχωριστά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και θα τα τοποθετήσετε στη σχάρα για όση ώρα χρειάζεται (περίπου μία ώρα) μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με την άκρη ενός μαχαιριού. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρείτε από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσουν για να τα ξεφλουδίσετε. Αν σας δυσκολεύουν στο ξεφλούδισμα, πιθανότατα δεν έχουν ψηθεί όπως θα έπρεπε.

Όταν πια τα παντζάρια είναι έτοιμα, μπορείτε να προχωρήσετε με την παρασκευή της σαλάτας.

Θα ψιλοκόψετε τα παντζάρια σε μικρά λεπτά κομματάκια και έπειτα σε ένα γουδί θα πολτοποιήσετε το σκόρδο μαζί με το αλάτι. Μαζί με το ταχίνι Όλυμπος ολικής, το χυμό λεμονιού και λίγες κουταλιές (2-3) νερού τα τοποθετείτε σε ένα μπολ και τα αναμειγνύετε μέχρι το μείγμα σας να ομογενοποιηθεί πλήρως. Σε περίπτωση που παρατηρείτε πως η σύστασή της είναι αρκετά πηχτή, προσθέστε επιπλέον κουταλιές νερού μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, ενώστε το μείγμα των υλικών με τα παντζάρια και ανακατέψτε καλά μέχρι να αποκτήσουν μία ομοιόμορφη όψη με το μείγμα. Ρίξτε λίγο ξύσμα λεμονιού και η νηστίσιμη παντζαροσαλάτα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

 

Πηγή: sarakosti.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα