Ψάχνεις μια γρήγορη, χορταστική και υγιεινή λύση για μεσημεριανό; Αυτή η πίτα με ρεβίθια (Chickpea Pita) είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι! Έτοιμη σε μόλις 15 λεπτά, εύκολη να τη φτιάξεις ακόμα και βράδυ για την επόμενη μέρα, και φυσικά — ιδανική για να την πάρεις μαζί στη δουλειά.
Η συνταγή βασίζεται σε μεσογειακά αρώματα, έχει πλούσια γεύση και «δένεται» τέλεια με μια καυτερή σος sriracha mayo.
Υλικά (για 4 μερίδες – 15 λεπτά προετοιμασία)
- 1 πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κονσέρβα ρεβίθια (220 g), βρασμένα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. αποξηραμένα μυρωδικά
- 1 γεμάτη κ.σ. ajvar ή τοματοπελτέ
- 4 πίτες (για γέμισμα)
- λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
- sriracha mayo για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το αλάτι, την πάπρικα, τα μυρωδικά και το ajvar/τοματοπελτέ. Μαγειρεύουμε για 2–3 λεπτά.
- Με το πιρούνι ή μια κουτάλα, πιέζουμε ελαφρά τα ρεβίθια ώστε να γίνουν ένας τραγανός και γευστικός πουρές.
- Κόβουμε τις πίτες στη μέση και τις γεμίζουμε γενναιόδωρα με το μείγμα.
- Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο λάδι και τις ψήνουμε σε τηγάνι, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρουμε ζεστές, με sriracha mayo στο πλάι.
Γιατί θα την αγαπήσεις
- Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες χάρη στα ρεβίθια.
- Θέλει μόλις 15 λεπτά.
- Ιδανική για όσους θέλουν νόστιμο αλλά ελαφρύ γεύμα.
- Μπορείς να την πάρεις μαζί στη δουλειά, στο σχολείο ή και για πικνίκ.
Αυτό το πιάτο είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζεσαι ούτε περίπλοκα υλικά ούτε ώρες στην κουζίνα για να φας καλά. Προσωπικά, το προτιμώ με extra πιπεράκι στην sriracha mayo και λίγη φρέσκια ρίγανη από πάνω — απογείωση!