ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ

ΥΛΙΚΑ

6 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
30 γρ. νωπή μαγιά
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο γάλα
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
το ξύσμα 1 πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα σε σκόνη
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες μαύρες
1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού βούτυρο και λίγες επιπλέον για το άλειμμα της ζύμης
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
σουσάμι για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα. Βράζετε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα και ρίχνετε το υπόλοιπο, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν και αφήνετε το υγρό να γίνει χλιαρό.

Στο μεταξύ, διαλύετε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό και προσθέτετε μέσα ποσότητα αλευριού τόση ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνετε το μείγμα για 20’ για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ. Ρίχνετε εκεί τα δυο μέιγματα (του γάλακτος και το χυλό) και ζυμώνετε για 10’ μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη εύπλαστη και ελαστική.Αλείφετε τη ζύμη με βούτυρο και  την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και 30’ μέχρι να διαπλασιαστεί σε όγκο.

Πλένετε τις σταφίδες και τις στεγνώνετε πολύ καλά. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη σκορπίζοντας ανάμεσα τις σταφίδες. Τη χωρίζετε σε 16 μπαλάκια και πλάθετε 16 στρογγυλά ψωμάκια.

Τοποθετείτε τα ψωμάκια στο ταψί ή στη λαμαρίνα, σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, τα σκεπάζετε με μαλακή πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Κατόπιν αλείφετε τα σταφιδόψωμα με τον κρόκο του αυγού και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε στους 200 C για 20’-25’.

Καλή επιτυχία

 << ... Περισσότερες Συνταγές... >>

.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πίτες

chef