Σεφουκλωτή πίτα Νάξου

Σεφουκλωτή πίτα Νάξου

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό Σέσκουλα, πλυμένα και χοντροκομμένα

5 Φύλλα χωριάτικα

3 Κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

2 Μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

½ μάτσο Άνηθο, ψιλοκομμένο

1/4 του μάτσου Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

10 φύλλα Δυόσμου, ψιλοκομμένα

150 γρ. Ρύζι, καρολίνα

300 ml. Νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.

2Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα σέσκουλα, τον άνηθο, το δυόσμο, το μαϊντανό, το νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μην υπάρχει καθόλου υγρασία στη γέμιση. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

3Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί φούρνου διαμέτρου 34 εκ. και λαδώνουμε όλη την επιφάνεια του. Τοποθετούμε ένα φύλλο κάθετα στο κέντρο του ταψιού και το λαδώνουμε. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο κάθετα στην αριστερή πλευρά του ταψιού και το λαδώνουμε ελαφρώς. Στη συνέχεια τοποθετούμε το τρίτο φύλλο κάθετα από την δεξιά πλευρά και το λαδώνουμε.

4Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και με τη βοήθεια ενός κουταλιού την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια.

5Τοποθετούμε τα τελευταία φύλλα πάνω από τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα. Λαδώνουμε με ένα πινέλο ελαφρώς όλη την επιφάνεια της πίτας.

6Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε την πίτα και δημιουργούμε μικρά τριγωνάκια.

7Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 50-55 λεπτά.

8Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα