Πίτα με μανιτάρια και σπανάκι

Πίτα με μανιτάρια, σπανάκι και ανθότυρο

ΥΛΙΚΑ

Για μια πίτα 22,5 εκ. (8-10 μερίδες)

Για τη βασική ζύμη (δεν είναι φύλλο!)

● φλιτζ. λαρδί ή φυτικό λίπος

● φλιτζ. βούτυρο (1 μπαστούνι)

● 2 2/3 φλιτζ. αλεύρι (340 γραμμ.)

● 1 κ.γ. αλάτι

● 5 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση

● 450 γραμμ. φρέσκο σπανάκι ή 1 πακέτο κατεψυγμένο σπανάκι (250 γραμμ.)

● 2 κ.σ. βούτυρο

● 4 πράσα, μόνο τα ανοιχτά πράσινα και τα λευκά μέρη, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (4 φλιτζ. περίπου)

● 300 γραμμ. ανάμεικτα μικρά μανιτάρια και πλευρώτους (ή και άγρια), κομμένα σε φέτες

● 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες

● 1/4 φλιτζ. λευκό κρασί

● 3 αυγά

● 225 γραμμ. ανθότυρο

● 170 γραμμ. μαλακό κατσικίσιο τυρί (όπως ερίφι ή κατσικίσια φέτα), λειωμένο

● 2 κ.σ. κομμένο φρέσκο θυμάρι

● 1 κ.σ. κομμένο φρέσκο μαϊντανό ● 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη ● 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ● 1 φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι

● Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Για τη ζύμη: Παγώνουμε το λαρδί και το βούτυρο (για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι και όλη τη νύχτα).

2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Με τη χοντρή μεριά του τρίφτη τρίβουμε το παγωμένο λαρδί και το βούτυρο μέσα στο αλεύρι (εάν το λαρδί ή το βούτυρο κολλάει, πασπαλίζουμε τον τρίφτη με λίγο αλεύρι).

3. Ραντίζουμε το κρύο νερό πάνω στο μείγμα λίγο λίγο, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια τραχιά μάζα. Χωρίς πολύ ζύμωμα την πιέζουμε μέσα σε έναν δίσκο. Σκεπάζουμε σφιχτά τη ζύμη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά τουλάχιστον μέχρι και 6-8 ώρες.

4. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 190 C. 5. Χοντροκόβουμε το σπανάκι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λειώνουμε 1 κουταλιά βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό (περίπου 10 λεπτά), ανακατεύοντας συχνά. Μεταφέρουμε το σπανάκι σε ένα μέτριο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

6. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα πράσα, τα μανιτάρια και το σκόρδο με το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να μυρίσει το σκόρδο (περίπου 2 λεπτά). Προσθέτουμε το κρασί, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να εξατμιστεί το υγρό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ξεχωριστό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

7. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα δύο από τα αυγά και προσθέτουμε το ανθότυρο, το κατσικίσιο τυρί, 1 κουταλιά θυμάρι, τον μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, τον χυμό και το κεφαλοτύρι. Αλατοπιπερώνουμε.

8. Μοιράζουμε την παγωμένη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα δύο κομμάτια ζύμης σε στρογγυλά φύλλα με διάμετρο 30 εκ. Πιέζουμε τη μία στρογγυλή ζύμη σε ταρτιέρα 22,5 εκ. (να κρέμεται λίγο). Βάζουμε την άλλη σε πλαστική μεμβράνη και τη φυλάμε.

9. Ρίχνουμε το μισό μείγμα τυριού πάνω από τη ζύμη και μετά το σκεπάζουμε με το μισό σπανάκι. Πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο θυμάρι και τοποθετούμε πάνω από το σπανάκι το μισό μείγμα μανιταριών-πράσου. Βάζουμε άλλη μια στρώση με το υπόλοιπο σπανάκι και μετά το υπόλοιπο μείγμα μανιταριού και πράσου. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και βάζουμε το υπόλοιπο τυρί.

10. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο της ζύμης, κόβοντας και πλισάροντας τις άκρες. Κάνουμε λίγες μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια για τον ατμό. Χτυπάμε λίγο το τρίτο αυγό και με αυτό αλείφουμε απαλά την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε για 1 ώρα, γυρίζοντάς την μισή φορά κατά το ψήσιμο ώστε να πάρει ομοιόμορφο χρυσοκαφετί χρώμα.

Καλή επιτυχία .

περισσότερες συνταγες

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα